MKB rev ner lappar om hjälp till gamla och isolerade

Emil Andersson, medlem i Allt åt alla.
Emil Andersson, medlem i Allt åt alla.

Nätverket Granne till granne bildades för att hjälpa riskgrupper och smittade i coronatider.

Men affischeringen togs snabbt ner av MKB.

– Jag tycker det är konstigt att vi blir motarbetade, säger Emil Andersson från organisationen Allt åt alla.

Vänsterorganisation Allt åt allas Malmöavdelning startade för knappt två veckor sedan nätverket Granne till granne. Med nätverket vill de erbjuda hjälp till personer som befinner sig i coronavirusets riskgrupper, eller som är sjuka, och sitter isolerade i sina hem.

– Vår tanke där var att människor överhuvudtaget ska hjälpa varandra i den här situationen, på ett säkert sätt och inte riskera smittspridning, genom att hjälpa dem som är isolerade med problem, säger medlemmen Emil Andersson.

Initiativet fick snabbt en mängd sympatisörer då mer än 1 500 personer gått med i nätverkets Facebookgrupp för att hjälpa människor med att exempelvis handla.

”De sa blankt nej”

För att få ut informationen skrev man lappar som inleddes med ”Kära granne och Malmöbo!” där de förklarade hur de kan hjälpa till. Lapparna översattes till flera olika språk och medlemmar i nätverket började att sätta upp dem runt om i staden.

När de hörde med MKB om det var okej att sätta upp lapparna i deras flerbostadshus fick de dock inte lov.

– De sa blankt nej till det. De ville inte att vi skulle få sätta upp informationen och sa till de anställda att ta ner de vi redan satt upp, säger Emil Andersson.

Enligt honom ska Allt åt alla försökt att hitta en gemensam lösning med MKB men fått förklaringen att de inte var intresserade.

– De sa att vi har en annan tanke på g som kommer hända sen, säger han.

Lapparna som satts upp runt om i Malmö.
Lapparna som satts upp runt om i Malmö.

Hänvisar till omsorg

Aftonbladet har varit i kontakt med MKB som valt att beskriva sin syn av situationen på sms.

– Vi har full förståelse för att många vill hjälpa till i den unika situationen som vi befinner oss i. Men det är med omsorg om våra kunder som vi inte tillåter olika initiativ, hur lovvärda de än är, att sätta upp lappar i och runt våra fastigheter, skriver Margaretha Söderström, kommunikationschef hos MKB, i ett sms.

Bostadsbolaget menar att polisens varningar för bedragare gör att de måste hitta säkrare samarbetsformer och har istället valt att kontakta föreningar de redan har ett samarbete med.

Ingen kontakt innan

– När det gäller Granne till granne så satte de upp lappar utan att först prata med oss. Vi lyckades tyvärr inte få kontakt innan vi tog ner lapparna. När vi fick kontakt förklarade vi vårt ställningstagande och fick förståelse för det enligt min uppfattning, skriver Söderström.

Hos Allt åt alla hoppas man fortsatt på att parterna ska kunna hitta en lösning, så att de får sätta upp sina lappar och kunna hjälpa fler boende hos bolaget.

– Jag tycker det är konstigt att vi blir motarbetade när man inte har ett alternativ i situationen, utan bara säger att det kanske kommer hända framöver, säger Emil Andersson.

Enligt Allt åt alla har lapparna som plockats ned såväl suttit inne i bostadshus som i kringliggande områden.

Publisert: