Efter våldtäkterna i Uppsala: 17 000 boende går ihop

Neda Ameli tröttnade på att vara rädd – startade Uppsala Gäris

Uppdaterad 2020-01-17 | Publicerad 2019-08-24

UPPSALA. Under några dygn i början av augusti skakades Uppsala av flera våldtäktsfall.

Neda Ameli var trött på att känna sig rädd när hon gick hem på kvällarna och bestämde sig för att göra något åt saken.

– Det var polisuttalandet om att vi tjejer skulle undvika parker och att gå ensamma som fick mig att skapa Uppsala Gäris i ren frustration, säger hon.

På bara två veckor har drygt 17 000 kvinnor och icke-binära boende i Uppsala anslutit sig till gruppen, trots att den är hemlig och man måste bli inbjuden till den. Journaliststudenten Neda Ameli, 29, hade en vision om att skapa ett forum där hon och andra tjejer i Uppsala kunde kontakta varandra för att få sällskap hem när de var ute på kvällarna.

– Allt började med att jag var på väg hem en kväll när det rapporterades om en våldtäkt. Från att ha promenerat kom jag på mig själv med att börja springa för att jag kände mig rädd.

Det här var i början av augusti när Uppsala skakades av fyra överfall på fyra dygn. På kvällen skapade hon gruppen Uppsala Gäris som ett forum där kvinnor skulle kunna komma i kontakt med varandra för att ta promenader ihop eller göra sällskap hem.

– När jag vaknade på morgonen var det mer än 2 000 medlemsförfrågningar och sen har det bara fortsatt, säger Neda Ameli.

Tar hjälp av varandra

På kort tid har nattvandringsgrupper anslutit sig och även promenadgrupper skapats för personer som exempelvis jobbar sent och vill ha sällskap hem.

– Det är så himla häftigt att se allt som hänt i gruppen. Medlemmarna tar stöd av varandra och ställer upp för varandra, det är helt fantastiskt. Mitt mål är att vi tjejer ska ta tillbaka våra gator och det har vi börjat med nu.

Hon studerar själv på heltid till journalist och arbetar extra som dekoratör. All övrig tid går åt till att administrera Uppsala Gäris och planera verksamheten framåt.

– Vi har mycket på gång, bland annat kommer vi att kunna erbjuda gratis självförsvarskurser framöver. Och tack vare ett företag har vi också kunnat trycka upp dekaler med en logga så att vi ska känna igen varandra ute på stan, säger hon.

Sedan gruppen startades har flera varit ute och nattvandrat varje kväll. De är nu nio administratörer i Uppsala Gäris, för att hinna ha koll på alla inlägg som skrivs och personer som ansöker om medlemskap.

– De senaste två veckorna har jag bara sovit omkring fem timmar per natt för att det varit så mycket jobb men det är helt klart värt det när jag ser allt vi skapat.

Neda Ameli har skapat Uppsala Gäris

Åker ut med bilen på natten

Exemplen på tillfällen när medlemmar i gruppen hjälpt varandra är många.

– Flera skriver att de kommer att vara vakna under natten och att man gärna får ringa dem om man vill prata med någon på väg hem. Andra har erbjudit sig att ta bilen för att hämta någon som känner sig otrygg.

Många uttrycker glädje över att ha ett forum där de kan nå ut till andra tjejer i staden.

– Visst känner vi fortfarande oro när vi är ute, men nu har vi varandra och det är så fint, säger Neda Ameli.

Framöver planeras flera evenemang och även en manifestation. Neda har också en personlig dröm:

– Jag vill kunna gå ute och lyssna på musik i mina hörlurar även när det är mörkt utan att vara rädd, precis som jag gjorde när jag var yngre.

– Om vi fortsätter som nu, och jobbar tillsammans med polisen och kommunen så tror jag att vi kommer att kunna nå dit tillsammans.

Svenska Hjältar startades av Aftonbladet 2007.

Varje år skriver vi om hundratals vardagshjältar som visat prov på mod, civilkurage och medmänsklighet.

Av dessa utser vår jury sju hjältar som prisas på Svenska Hjältar-galan i december på Aftonbladet.se och i TV3.

Nominera din hjälte här nedan!

ANNONS