Nytt oväder drar in över Sverige

Publicerad:

NYHETER

En dramatisk och omväxlande avslutning på veckan väntar.

Risken för åska är stor. Och till helgen drar ett oväder med starka vindar och en riktig regnfront in.

– Har man båtar som ligger ute ska man tänka på att se om dem före helgen, säger meteorologen Martin Hedberg.

Det är en period av ostadigt väder just nu. De senaste dagarna har bjudit på skurar, åska och sol om vartannat. Och så kommer det att förbli de kommande dagarna.

– Det är ett dynamiskt väderläge när det växlar fram och tillbaka, säger meteorologen Martin Hedberg till Aftonbladet.

Skurarna kommer främst på eftermiddagarna, med uppehållsväder på kvällen, natten och förmiddagen. I dag blir det mest sol i söder och regnskurar i norr. I morgon är det precis tvärtom: sol i norr och skurar i söder.

– Alla får sitt, säger Martin Hedberg.

Betydande risk för åska

Samtidigt är risken för åska betydande de kommande dagarna, i södra och mellersta Sverige.

– Det ska man ta höjd för. På onsdagen kan det uppstå åska i framför allt i Götaland och södra Svealand, säger Martin Hedberg.

Temperaturerna är för årstiden normala i hela landet, eller kanske något under det normala och ligger på 16-21 grader, enligt Martin Holmberg. Under veckan bildas lågtryck över de brittiska öarna, som gör sig redo att dra in över Sverige. Till helgen når lågtrycket Västsverige, med både regn och kraftigare vindar.

”Ganska blött”

– Om prognosen står sig skulle det kunna bli ganska blött under helgen. Och när ovädret drar in under lördag och framför allt söndag kan jag tänka mig att det förekommer åska, säger Martin Hedberg.

Området med regn och blåst ser sedan ut att röra sig upp över landet och når Norrland sent på söndag eller under måndagsdygnet.

– Har man båtar som ligger ute ska man tänka på att se om dem före helgen, säger Martin Hedberg.

Publicerad: