Tiggeriförbud överklagas till förvaltningsrätten

NYHETER

Förbudet mot tiggeri som Vellinge kommun röstat igenom är ett brott mot de mänskliga rättigheterna.

De anser organisationerna Civil Rights Defenders och Centrum för sociala rättigheter. Nu överklagar de beslutet till förvaltningsrätten.

1 av 2 | Foto: Björn Lindgren /TT
Vellinge kommun.

För en tid sedan sa kommunstyrelsen i skånska Vellinge ja till att införa ett förbud mot tiggeri. På onsdagskvällen röstades det moderata förslaget igenom i kommunfullmäktige. M fick då stöd av Sverigedemokraterna och Liberalerna.

På torsdagsmorgonen gick organisationerna Civil Rights Defenders och Centrum för sociala rättigheter ut och meddelade att förbudet kommer att överklagas till förvaltningsrätten.

– Tiggeriförbudet orsakar obefogade och oproportionerliga inskränkningar av människors grundläggande fri- och rättigheter och bör därför upphävas, säger John Stauffer, chefsjurist på Civil Rights Defenders, i en kommentar.

Kan diskriminera romer

Innan gårdagens omröstning sa kommunstyrelsens ordförande Carina Wutzler (M) att många Vellingebor upplever obehag när människor ber om pengar på gatorna.

Men Civil Rights Defenders och Centrum för sociala rättigheter håller inte med om att tiggeriet är en sådan ordningsstörning att ett förbud är motiverat.

– Syftet med ordningsregler är inte att människor ska slippa eventuella obehagskänslor de får av att konfronteras med fattigdom och utsatthet. Ordningslagen ska inte användas i politiska syften, säger John Stauffer.

Organisationerna menar vidare att det finns en stor risk att tiggeriförbudet främst slår mot romer, vilket kan utgöra diskriminering.

Avgörs av länsstyrelsen

Tiggeriförbudset går nu vidare till länsstyrelsen, som avgör om det är förenligt med lagen som reglerar de kommunala ordningsstadgarna. Tidigare har Sala kommun röstat igenom ett förbud mot tiggeri. Det avslogs dock av länsstyrelsen.

Carina Wutzler har dock sagt att Vellinge är redo att driva frågan i domstol om så krävs, rapporterar Sydsvenskan.

ARTIKELN HANDLAR OM