Misstänkt anlagd brand i Vellinge – tredje natten i rad

1 av 2 | Foto: Patrick Persson
NYHETER

Någon sågs inne på en byggarbetsplats i Vellinge efter midnatt. En stund senare brann det på flera ställen i det ofärdiga huset.

Det är tredje natten i rad med misstänkt anlagda bränder i samma område i staden.

Nu sätter polisen in extra bevakning, rapporterar Kvällsposten.

– Vi kan naturligtvis inte utesluta att det finns ett samband, säger presstalespersonen Anna Göransson till Aftonbladet.

Räddningstjänsten och polisen hjälptes åt att släcka bränderna i nybygget. Det ofärdiga huset blev rökfyllt, men skadorna beskrivs som begränsade.

En person har setts vara inne på byggområdet, men än så länge har ingen misstänkt kunnat gripas.

– Vi har spärrat av platsen och en teknisk undersökning ska genomföras så snart det är möjligt, säger Anna Göransson, presstalesperson vid polisen i region Skåne.

Tredje branden

Aftonbladet rapporterade under natten till torsdag om en brand i den välkända Skånelängan Lindesgården, som ligger alldeles i närheten av det eldhärjade bygget. Längan blev totalförstörd. Eldsvådan utreds som grov mordbrand.

Redan natten före misstänks någon ha försökt att tända eld på fastigheten. Vittnen såg då lågor slå ut från taket, men branden kunde släckas innan den spred sig. Brottsrubriceringen i det fallet är mordbrand.

– Det är ett faktum att vi haft tre bränder på tre nätter. Det går naturligtvis inte utesluta att det finns ett samband, men i det är för tidigt att slå fast att det är så. Vi utreder detta förutsättningslöst, säger Anna Göransson.

Polisen sätter nu in extra bevakning i staden.

– Vi kommer att ha patruller i Vellinge på grund av bränderna, säger förundersökningsledaren Johanna Hasselquist till Kvällsposten.

Polisen förstärker bevakningen

Lindesgården har anor från 1750-talet, och har tidigare fungerat som kommunhus. Innan lågorna slukade kulturbyggnaden inrymdes där både fritidsgård och bibliotek.

Den våldsamma branden har berört Vellingeborna starkt.

– Det är en kulturbyggnad – en symbol för Vellinge. Det är en av de äldsta gårdarna och har betytt mycket för Vellinge kommun. Gården var omtalad även i andra delar av landet. Vi är mycket ledsna över den här förlusten, säger lokalprofilen Börje Börjesson till Sydsvenskan.

Därför rubriceras en brand som mordbrand 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

Vellinge