Risk för jätteöversvämning har fördubblats – ”fråga om när”

En studie varnar för en ”katastrofal översvämning” i Kalifornien.

Den skulle inte likna något som någon vid liv tidigare har sett, enligt experterna.

– Snarare en fråga om när megaöversvämningen inträffar, än om den inträffar, säger klimatforskaren Daniel Swain till CNN.

Kalifornien på den amerikanska västkusten har drabbats av stora skogsbränder och utbredd torka under de senaste åren.

Delstaten är USA:s folkrikaste med 40 miljoner invånare och med en landyta nästan lika stor som Sveriges.

I en ny studie, publicerad av den vetenskapliga tidsskriften Science Advances, varnas det för att risken för att en ”megaöversvämning” inom 40 år ska slå mot delstaten dubblats på grund av klimatförändringarna.

Daniel Swain har deltagit i studien och säger att det som de i studien varnar för kan likna översvämningarna som inträffat i St. Louis och Kentucky under året.

– Men över ett mycket större område, så som hela delstaten Kalifornien, säger Swain.

Megaöversvämningen skulle kunna få ödesdigra konsekvenser för delstaten när den inträffar.

Enligt experter har risken för liknande översvämningar funnits tidigare, men klimatförändringarna har bidragit till att risken ökat och att naturkatastrofer som den här kommer att kunna ske var 25:e till 50:e år.

Utsikt över Los Angeles och Hollywood Hills.
Utsikt över Los Angeles och Hollywood Hills.

Producerar 25 procent av USA:s mat

Ett av områdena som riskerar att drabbas värst är Centraldalen, ”Central Valley”, som breder ut sig i mitten av Kalifornien.

Om området översvämmades skulle det få stora konsekvenser även för resten av landet. Enligt USGS, som är den amerikanska motsvarigheten till det svenska Lantmäteriet, produceras 25 procent av landets mat i just den regionen.

Enligt studien skulle ”en sådan översvämning i Kalifornien sannolikt överstiga skadorna från en kraftig jordbävning med avsevärd marginal”.

Hittills är orkanen Katrina från 2005 den dyraste naturkatastrofen i USA:s historia. Studien räknar med att en megaöversvämning skulle leda till femdubbla kostnader i jämförelse.

Studien är den första av tre som kommer att publiceras. Enligt Daniel Swain är syftet inte bara att vetenskapligt undersöka naturkatastrofer.

– Vi vill också hjälpa Kalifornien att förbereda sig för dem.

Arkivbild på översvämningar i Sydney.
Arkivbild på översvämningar i Sydney.
Publisert:

LÄS VIDARE