Ny mätning visar: Miljöpartiet över riksdagsspärren

ALMEDALEN. För första gången på mer än ett år har Miljöpartiet tagit sig över riksdagsspärren, visar senaste väljarbarometern från Aftonbladet/Demoskop.

Det innebär att båda krispartierna, L och MP, plötsligt är med i matchen igen.

– Jag tror att det under det här halvåret har blivit tydligt att utan Miljöpartiet blir det inte mycket klimat- och miljöpolitik, säger partiets språkrör Märta Stenevi.

Miljöpartiet har inte varit över riksdagsspärren sedan i maj 2021 - men nu har vindarna vänt.

I den senaste undersökningen från Aftonbladet/Demoskop har partiet fått 4,9 procent, vilket är en ökning med en hel procentenhet sedan förra månaden. Siffran är den högsta sedan januari 2021.

– Det är ett jättepositivt besked inför valspurten, och också glädjande att se att väljarna uppmärksammar vikten av miljö- och klimatarbetet, säger partiets språkrör Märta Stenevi.

Klimatet viktig väljarfråga

Väljarna kommer främst från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet, och många av dem skriver i undersökningen att klimatet är deras viktigaste valfråga.

Demoskop mäter också vilka som är de vanligaste samtalsämnena, och under de senaste månaderna har klimatkrisen legat högt på listan.

– Det kan både bero på FN-mötet i Stockholm, men det har också varit värmerekord i Europa. Diskussionen om att klimatförändringarna kommer snabbare än väntat, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop.

Men det är också många som uppger att de planerar att stödrösta på Miljöpartiet.

– Det kan vara ett tecken på att valrörelsen närmar sig. Socialdemokratiska väljare vill säkra makten genom att ge ett stöd till Miljöpartiet, säger Nelsson.

Stenevi vill ha ordning

Stenevi tror att de legat lågt på grund av att andra frågor än klimatet har dominerat medier och samtalsämnen.

– Man kan säga att våren har präglats av en annan debatt, kriget i Ukraina och Sveriges medlemsansökan till Nato bland annat. Men jag tror att man inför valet tänker att det här är en viktig fråga.

Märta Stenevi på Gotland under Almedalsveckan.
Märta Stenevi på Gotland under Almedalsveckan.

Miljöpartiet har sedan förra sommaren sagt att de vill ha ett ”juniavtal” mellan S, MP, C och V som kan bilda en stark stabilitet i Sveriges riksdag.

– Det vi sett det senaste halvåret, där olika konstellationer och partier styr vilka frågor som ska drivas av regeringen från vecka till vecka - så kan man inte ha det, det blir bara kaos av det.

”En nagelbitare”

I undersökningen framkommer det också att de tre största partierna S, M och SD minskar i väljarstöd.

– Det är väldigt mycket rörelse nu, och jag tolkar det som att valet närmar sig. Vi kommer nog se en hel del rörelse fram till september, säger Karin Nelsson, vd på Demoskop

Samtidigt går de små partierna framåt. Utöver Miljöpartiet skördar också Liberalerna framgångar som ligger på 4,7 procent.

– Det här ett rejält styrkebesked för Miljöpartiet och Liberalerna. Det inte bara nu det ökar utan att de har ökat under ett par månaders tid nu. Det blir en nagelbitare, det här, säger Karin Nelsson.

Märta Stenevi är inte oroad över att Miljöpartiet skulle behöva packa sina väskor och lämna riksdagen efter den 18 september.

– Jag är hundra procent säker på att vi kommer in, men vi kan inte vila på några lagrar. Nu är det fullt ös som gäller fram till valdagen, och verkligen hålla i.

Partiernas stöd i procent i juli respektive juni, förändring i procentenheter.

PartiJuliJuniFörändring
Socialdemokraterna30,330,9-0,6
Moderaterna2122,1-1,1
Sverigedemokraterna16,316,9-0,6
Vänsterpartiet8,47,60,8
Centerpartiet7,17,7-0,6
Kristdemokraterna6,15,70,4
Miljöpartiet4,93,91,0
Liberalerna4,74,20,5
Övriga1,21,00,2

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE