Minister avgår efter evakueringskritik

Av:  TT-AFP-Reuters

Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag tvingades avgå på torsdagen. En majoritet i parlamentet anser att hon misskötte evakueringen från Afghanistan förra månaden. Arkivbild.
Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag tvingades avgå på torsdagen. En majoritet i parlamentet anser att hon misskötte evakueringen från Afghanistan förra månaden. Arkivbild.

Nederländernas utrikesminister Sigrid Kaag tvingades avgå från sin post på torsdagen efter att en majoritet i landets parlament förklarat att hon misskött evakueringen av nederländare från Afghanistan förra månaden.

Parlamentsledamöterna – som företrädde hela det politiska spektrumet – slog fast att Kaag bar det yttersta ansvaret för regeringens långsamma respons på talibanernas framfart, och för misslyckandet att inte under ordnade och säkra former evakuera människor med koppling till Nederländerna från Afghanistan.

”Kammaren anser att regeringen har agerat ansvarslöst. Trots att jag står fast vid vårt handlande, måste jag acceptera detta som den minister som bär det yttersta ansvaret”, meddelade Kaag i ett uttalande till parlamentet på torsdagskvällen.

Under de två sista veckorna i augusti evakuerade nederländsk militär omkring 2 100 personer från Afghanistan till grannländerna. Ungefär 1 700 av dessa hade Nederländerna som slutdestination. Men hundratals nederländska medborgare – flertalet med afghanskt ursprung – blev kvar eftersom de inte kunde ta sig till flygplatsen i huvudstaden Kabul. Även många afghaner som exempelvis arbetat tillsammans med nederländska medieföretag och frivilligorganisationer lämnades kvar i landet.

I onsdags genomförde Storbritanniens premiärminister Boris Johnson en stor ommöblering i regeringen. En av dem som fick byta post – enligt brittiska medier på grund av sitt hanterande av Afghanistanfrågan – var utrikesminister Dominic Raab.

Publisert: