Snödramatik ställer till det på vägarna

Långa bilköer, inställda färjor och försenade tåg.

Det ymniga snöovädret kombinerat med vindbyar ställer till det i trafiken.

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland, säger meteorolog Charlotta Eriksson, till TT.

Väderförhållandena har varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Nu kan störningar vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig uppemot land inåt Jönköping. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad

– Där kommer det dröja kvar som längst.

SMHI har utfärdat en orange varning för Gotland, norra Skåne, Blekinge, södra Kronobergs län samt Kalmar och Hallands län och södra delarna av Västra Götalands län.

Snön vräker ner i delar av södra Sverige.

Sitter du fast i någon av de långa bilköerna? Hör gärna av er till tipsa@aftonbladet.se

Här uppdaterar vi om läget!

 • Fastnålat inlägg
  2 december 2021 22.51
  Josefine Karlsson

  Flera busslinjer ställs in på vissa sträckor i Göteborg på grund av halka, rapporterar GP.

  Berörda linjer är 16, 50, 92, 90, 83 och 84. På linje 18, 19 och 52 dras med förseningar mellan Backa/Heden och Johanneberg, Fredriksdal samt Linnéplatsen.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202118.52

  Det är fortsatt stora problem med framkomligheten på vägar i södra och västra Sverige, skriver Trafikverket på sin hemsida.

  E4 norr om Ljungby är avstängd hela kvällen och natten och väntas öppna igen fredag förmiddag. Vägen ska saneras efter en tidigare olycka.

  "Då mer snö förväntas falla i takt med att ovädret rör sig österut kommer det dröja innan trafiken kan rulla som normalt igen. För att underlätta för utrycknings- och snöröjningsfordon så undvik att ge dig ut i trafiken om du inte måste", skriver Trafikverket.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202118.38

  På E22 mellan Oskarshamn och Västervik blockerar en lastbil halva vägen efter en kurva.

  Lastbilen har står still i Misterhult i norrgående riktning, enligt Sveriges Radios trafikredaktion.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202116.20

  Det råder stora problem i tågtrafiken mellan Göteborg och Malmö, rapporterar GP.

  Tidigare i veckan inträffade en kopparstöld och trafiken har körts via ett annat spår.

  -- Det har tidigare gått genom att de kört en genväg. Men den har snöat igen. Det här trafikdygnet kör vi därför inte mellan Göteborg och Malmö, uppger SJ:s pressjour, till tidningen.

  Pågatågen mellan Helsingborg-Halmstad-Helsingborg är inställda, enligt Hallandstrafiken.

  – Öresundstågen kör sträckan Göteborg - Ängelholm och omvänt enligt tabell, säger Anders Engzell är presskommunikatör på Skånetrafiken till Hallands-Posten.

  Från Ängelholm ersätts trafiken med bussar.

  Enligt en preliminär prognos kan tågstoppet vara hävt klockan 22 på torsdagskvällen.

 • Josefine Karlsson
  2 december 202116.19

  Ölandsbron stängdes av efter att två bilar krockat i östergående riktning strax efter Svinö, skriver polisen på sin hemsida.

  Polis, räddningstjänst och ambulans har larmats till platsen.

  Enligt P4 Kalmar är det väldigt halt på bron och en lastbil har problem att ta sig up på högbrodelen.

  Ölandsbron öppnades igen kring 17-tiden. En person ska ha förts till sjukhus.

Snö och halka orsakade problem utanför Göteborg på onsdagskvällen.
Snö och halka orsakade problem utanför Göteborg på onsdagskvällen.

Olyckor och förseningar

Under torsdagsmorgonen har flera olyckor drabbat vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av under torsdagsmorgonen efter att en lastbil kört i diket utanför Ödåkra. Fordonet är bärgat och vägen öppen, uppger polisen för TT.

E4:an är avstängd mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga då två lastbilar kört i diket, uppger P4 Malmöhus. Samtidigt står trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg, rapporterar GP.

Skånetrafiken varnar för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm-Karlskrona. Den kraftiga vinden gör även att vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under tidig morgon.

I Göteborg påverkas flera bussar och spårvagnar av ovädret, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela regionen.

Snöröjning utanför Nybro.
Snöröjning utanför Nybro.

Snö stoppar bussar

Hallandstrafiken har stoppat all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen, rapporterar P4 Halland.

– Vi har alltså ingen busstrafik i Halland just nu, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken, till kanalen.

Länsstyrelsen uppmanar alla hallänningar att ställa bilen och stanna hemma om man kan.

– Undvik att ge er ut just nu. Det flyter på långsamt och vi har ingen klar bild av snöröjningsläget på de mindre vägarna, säger Markus Johansson, kriskommunikatör på Länsstyrelsen, till P4 Halland. 

För just Halland och västkusten ser det värsta ändå ut att ha bedarrat, men den finns risk för fortsatta förseningar i tågtrafiken under förmiddagen.

Olycka söder om Kalmar.
Olycka söder om Kalmar.

Färjor ställs in

Längs södra delarna av östra kusten och Öland och Gotland kommer det fortsatt att snöa kraftigt under morgonen och förmiddagen. Över Smålandsområdet avtar intensiteten sakta och SMHI räknar med att kunna nedgradera varningsnivån från orange till gul under torsdagsförmiddagen,

Det har bland annat fått konsekvenser i form av att Destination Gotland har ställt in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn på torsdagen, en klockan 08.15 från Visby och en klockan 12.15 från Nynäshamn. Även tågtrafiken drabbas och varningar om förseningar kommer från flera håll i södra Sverige.

Även E4 har påverkats, i Småland körde fordon av vägen under onsdagskvällen. Från de östra delarna av ovädersområdet rapporteras också om att flera lastbilar kört fast på E22 i Blekinge.

Snötäckt Stockholm

Även i huvudstadsområdet har ett snöfall dragit in. Under natten har 4–5 centimeter snö lagt sig på marken. Från Upplands län ner mot Södermanland kan det komma mer snö under dagen, främst i kustområdena, där snöbyar drar in österifrån.

SL meddelar att många busslinjer och pendeltåg dras med förseningar och inställda turer. Även Arlanda Express berörs.

Publisert:

LÄS VIDARE