Väder

Snödramatik ställer till det på vägarna

Av: 

Marcus Älverbrandt

TT

NYHETER

Långa bilköer, inställda färjor och försenade tåg.

Det ymniga snöovädret kombinerat med vindbyar ställer till det i trafiken.

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland, säger meteorolog Charlotta Eriksson, till TT.

Väderförhållandena har varit märkbara i trafiken på flera håll i södra Sverige det senaste dygnet. Nu kan störningar vara att vänta när ovädret tilltar i östra delarna av Götaland.

– Just nu är det kraftigast i Kalmar län, Gotland och Öland, säger meteorolog Charlotta Eriksson.

I Halland har ovädret avtagit, och nederbörden rör sig uppemot land inåt Jönköping. För Skånes del innebär det snöfall i Österlentrakten upp mot Kristianstad

– Där kommer det dröja kvar som längst.

SMHI har utfärdat en orange varning för Gotland, norra Skåne, Blekinge, södra Kronobergs län samt Kalmar och Hallands län och södra delarna av Västra Götalands län.

Snö och halka orsakade problem utanför Göteborg på onsdagskvällen.

Olyckor och förseningar

Under torsdagsmorgonen har flera olyckor drabbat vägarna i söder. E6:an norr om Helsingborg stängdes av under torsdagsmorgonen efter att en lastbil kört i diket utanför Ödåkra. Fordonet är bärgat och vägen öppen, uppger polisen för TT.

E4:an är avstängd mellan trafikplatserna Hyllinge och Åstorp i riktning mot Örkelljunga då två lastbilar kört i diket, uppger P4 Malmöhus. Samtidigt står trafiken på E6 helt stilla söder om Göteborg, rapporterar GP.

Skånetrafiken varnar för förseningar i kollektivtrafiken med inställda tågavgångar på sträckan mellan Hässleholm-Karlskrona. Den kraftiga vinden gör även att vindkänsliga fordon rekommenderas att inte köra över Öresundsbron under tidig morgon.

I Göteborg påverkas flera bussar och spårvagnar av ovädret, och enligt Västtrafik ska man räkna med förseningar och inställda avgångar på vissa sträckor i hela regionen.

Snöröjning utanför Nybro.

Snö stoppar bussar

Hallandstrafiken har stoppat all busstrafik, både regionbussar och stadsbussar, under torsdagsmorgonen, rapporterar P4 Halland.

– Vi har alltså ingen busstrafik i Halland just nu, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken, till kanalen.

Länsstyrelsen uppmanar alla hallänningar att ställa bilen och stanna hemma om man kan.

– Undvik att ge er ut just nu. Det flyter på långsamt och vi har ingen klar bild av snöröjningsläget på de mindre vägarna, säger Markus Johansson, kriskommunikatör på Länsstyrelsen, till P4 Halland. 

För just Halland och västkusten ser det värsta ändå ut att ha bedarrat, men den finns risk för fortsatta förseningar i tågtrafiken under förmiddagen.

Olycka söder om Kalmar.

Färjor ställs in

Längs södra delarna av östra kusten och Öland och Gotland kommer det fortsatt att snöa kraftigt under morgonen och förmiddagen. Över Smålandsområdet avtar intensiteten sakta och SMHI räknar med att kunna nedgradera varningsnivån från orange till gul under torsdagsförmiddagen,

Det har bland annat fått konsekvenser i form av att Destination Gotland har ställt in två avgångar mellan Visby och Nynäshamn på torsdagen, en klockan 08.15 från Visby och en klockan 12.15 från Nynäshamn. Även tågtrafiken drabbas och varningar om förseningar kommer från flera håll i södra Sverige.

Även E4 har påverkats, i Småland körde fordon av vägen under onsdagskvällen. Från de östra delarna av ovädersområdet rapporteras också om att flera lastbilar kört fast på E22 i Blekinge.

Snötäckt Stockholm

Även i huvudstadsområdet har ett snöfall dragit in. Under natten har 4–5 centimeter snö lagt sig på marken. Från Upplands län ner mot Södermanland kan det komma mer snö under dagen, främst i kustområdena, där snöbyar drar in österifrån.

SL meddelar att många busslinjer och pendeltåg dras med förseningar och inställda turer. Även Arlanda Express berörs.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

LÄS VIDARE

Chatta om snöovädret

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

Gotland

Kalmar

Göteborg