MP slår tillbaka mot talmannens kritik: ”Vevar utan att veta”

Det var en märkbart frustrerad talman som mötte pressuppbådet under torsdagen – en frustration som han tydligt riktade mot MP.

Miljöpartiets representanter var inte sena att svinga tillbaks.

– Det är tråkigt att höra den kritiken. Jag kan bara beklaga att vi hamnat i den här situationen, det är ingenting vi velat, säger Märta Stenevi (MP).

– Gårdagens turbulens hade kunnat undvikas. Om jag hade fått ett meddelande från Miljöpartiet att de skulle avgå hade jag inte nominerat Magdalena Andersson (S), säger Andreas Norlén, riksdagens talman.

Ungefär så kan talmannens pressträff under torsdagen summeras. Det som egentligen skulle handla om vem riksdagen skulle rösta om som statsminister – kom framför allt att handla om talmannens kritik mot Miljöpartiet.

Daniel Helldén (MP)
Daniel Helldén (MP)

”Turbulens hade kunnat undvikas” – ”Vevar utan att veta”

Hos Miljöpartiets tycks inte talmannens ord landat särskilt väl. Någon timme efter talmannens pressträff kallade MP:s språkrör Märta Stenevi till en spontan pressträff i riksdagens kammarfoaje. Hon kommenterade talmannens kritik.

– Jag blir lite förvånad. I de samtalen jag hade om vårt stöd för Magdalena Andersson (S) så avsåg vi att rösta grönt för henne, säger Märta Stenevi.

– Det är tråkigt att höra den kritiken, men jag kan bara redogöra för hur vi pratat i samtal. Jag kan bara beklaga att vi hamnat i den här situationen, det är ingenting vi velat, säger Märta Stenevi (MP).

Hon vill dock inte kommentera talmannens kritik i några specifika ordalag.

– Jag har väldigt stort förtroende för talmannens ämbete och riksdagens uppdrag, så jag kommer inte recensera hans uttalande, säger Märta Stenevi (MP).

Enligt språkröret var det dygnet innan Centerpartiet berättade att de skulle lägga ner sina röster – och på så vis få igenom högerbudgeten – som Miljöpartiet tvingades överväga att lämna regeringen. Hon får då frågan om hon borde varit mer transparent mot talmannen gällande partiets agerande.

Varför sa ni inte att ni skulle avgå?

– För att det inte var en diskussion överhuvudtaget. Han ställde inte frågan, och jag hade ingen anledning att ta upp det. Han ställde frågan om vi kunde få igenom vår budget, och jag sa att det vi har det, säger hon.

– När jag träffade talmannen inför nomineringen frågade han hur vi ställde oss till henne som statsminister, jag sa då att vi skulle rösta grönt.

Talman Andreas Norlén under pressträffen.
Talman Andreas Norlén under pressträffen.
Märta Stenevi (MP)
Märta Stenevi (MP)

 

Andreas Norlén fick efter sitt anförande frågan om det faktum att han valde att kritisera ett specifikt parti – vilket han tidigare sagt att han inte gör.

– Jag kan bara bedöma frågan utifrån mina utgångspunkter. Hade jag vetat detta innan så hade jag skjutit på min statsministerförfrågan. Det som hände var så pass allvarligt att jag inte inte kan kommentera det som hänt, säger Andreas Norlén.

 

Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) live-twittrade även sin reaktion på talmannens kritik. Där var ordalagen något mindre polerade.

"Sällan hört en talman som slirar så och på en ansvarsfråga", skriver han på Twitter.

Innan han fortsatte:

"Bitter. Han vevar utan att veta vad som hänt. Vilket han erkänner."

 

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin var förvånad över tonläget från talmannen – men är förstående över hans frustration.

– Det är klart att människor tycker detta är rena rama lekstugan, för det är ju det. Man kan inte leda ett land på detta vis.

Märta Stenevi (MP)
Märta Stenevi (MP)
Publisert:

LÄS VIDARE