Man dömd för Notvikenmord går vidare till HD

TT

Publicerad 2022-07-23

En man som dömts till 14 års fängelse för mordet på en kvinna i Luleå för ett år sedan överklagar sitt straff till Högsta domstolen. Arkivbild.

Den 20-årige man som mot sitt nekande dömts till 14 års fängelse för mordet på en 25-årig kvinna på Notviken i Luleå för ett år sedan överklagar sitt straff till Högsta domstolen (HD), rapporterar SVT Nyheter Norrbotten.

Enligt en kort skrivelse som advokat Viktor Banke lämnat in begärs prövningstillstånd. Advokaten, som senare ska utveckla grunderna för begäran, skriver att det inte är styrkt att klienten begått gärningarna och att han under alla omständigheter har ”ådömts ett för strängt straff”.

Bakgrunden till mordet var ett bråk om en bil eller några fälgar, enligt polisens utredning. Dessa ska ha försvunnit och det hade kvinnan fått skulden för. Den aktuella kvällen hade flera personer samlats vid badstranden för att reda ut vad som hänt. Enligt åklagaren utspelade sig där ett rättegångsliknande scenario, som slutade med att kvinnan sköts till döds.

Utöver 20-åringen dömdes i hovrätten även en 33-årig man till fängelse i ett år och sex månader för skyddande av brottsling.