Linde varnar för serbisk separatism i Balkan

Av:  Grim Berglund/TT

Mardrömmar om massakrer väcks åter i Bosnien-Hercegovina där brutalitet brände sönder samhällen i Balkan för knappt tre decennier sedan.

Den serbiske ledaren Milorad Dodik vill frigöra sig från Bosnien-Hercegovinas självstyre.

– Det går verkligen åt fel håll, säger utrikesminister Ann Linde.

I skuggan av den ryska invasionen av Ukraina har det politiska läget i västra Balkan förvärrats.

På tisdagen träffade utrikesminister Linde högt uppsatta politiska ledare i regionen. Med sig hade hon varningar från Sverige och EU om en farlig färdriktning bland serbiska nationalister i den självständiga regionen.

– Det som hänt den senaste tiden från Republika Srpska är att en rad beslut tagits som underminerar och syftar till att nedmontera Bosnien-Hercegovina, säger Linde på telefon från Sarajevo.

Linde har precis träffat Sarajevos borgmästare, 31-åriga Benjamina Karic, socialdemokrat precis som Linde och en person som inger hopp i ett växande mörker.

Separatistisk ledare

Men anledningen till konflikten heter Milorad Dodik, hårdför separatistisk serbisk ledare som har nära kontakter med Moskva, och som dödförklarat fredslösningen med delad makt i Bosnien-Hercegovina.

Dodik har också flera gånger förnekat att dåden som utfördes i bland annat Srebrenica 1995 skulle ha varit ett folkmord.

”Det finns ingen frihet för det serbiska folket om det inte har sin egen stat”, sade han i Banja Luka i slutet av januari.

Linde skulle ha träffat Dodik, som sitter i det styrande presidentrådet.

– Dodik kom inte själv, då han ställde in någon timme innan. I stället kom hans ställföreträdare och så från de andra två partierna, berättar Linde, som konstaterar att det tredelade styret i Bosnien-Hercegovina är dysfunktionellt på grund av Dodik.

– Mitt huvudbudskap är att man måste stoppa att den territoriella integriteten, suveräniteten och statens funktion undermineras. Det är än viktigare när vi har ett stort krig på europeiska kontinenten.

Allvaret förstärks av den ryska invasionen i Ukraina, och Dodiks nära kontakter med Moskva,

– Jag träffade flera oppositionspolitiker, och de tog upp att Dodik träffade Putin i december, och samtalat med utrikesminister Lavrov efter invasionen. Man är orolig för relationen mellan Republika Sprska och Ryssland.

Dodik har inte direkt fördömt den ryska invasionen, och vill inte gå med på sanktioner mot Ryssland. Storbritannien och USA har i sin tur riktat sanktioner mot Dodik.

Linde kom till regionen från ett utrikesministermöte i Luxemburg på måndagen. Även där diskuteras hur de serbiska separatisterna i Balkans krutdurk ska stoppas. EU har dessutom beslutat av tillfälligt stoppa två större infrastrukturprojekt.

– EU kan inte acceptera det som håller på att ske. Jag var tydlig med att man fortsätter att underminera staten, då blir det svårt för oss att fortsätta att ge vårt stöd, säger Linde.

Minnen från massgravar

Så kommer hon tillbaka till sitt nyss avslutade samtal med den unga borgmästaren i Sarajevo, som också kom att handla om kriget i Ukraina.

– Hon sade att det finns en rädsla bland befolkningen. Tv-bilderna visar det som man själv varit med om. Civila som blir skjutna utan anledning, massgravar och massflykt från utsatta områden.

Hur stor risk är att utvecklingen i Bosnien-Herzegovina hamnar i medieskugga?

– Jag ställde den frågan. Flera menade att det var bara 30 år sedan man gick igenom det som Ukraina går igenom i dag. Det har snarare lyft fjällen från ögonen på många, svarar Linde.

För befolkningen i västra Balkan vill inte vara med om att historien upprepar sig.

Publisert: