Daniel attackerades av björn: ”Skjuter medan björnen kommer mot mig”

Publicerad 2021-08-29

Under jaktpasset blev Daniel attackerad av en björn.

Trots att han lyckades skjuta den med minst två skott kom den bara närmare och närmare.

– När hon stod ovanför och bet mig i ryggen var jag riktigt rädd. Då skrek jag högt, säger Daniel Blomqvist.

Daniel Blomqvist och hans jaktlag var under fredagen på björnjakt i skogarna norr om Strömsund.

Tidigt på morgonen släppte de hundarna som fick spåra av området och jaktlaget postade ut sig. Snabbt fick hundarna upp ett spår.

– Jag gick runt i området när jag såg på pejlen att hundarna var på väg rakt mot mig. Då hör jag en kvist som går sönder inne i skogen och någonting som flåsar.

Daniel Blomqvist beskriver att det lät som en hund som var väldigt andfådd.

– Jag inser att björnen kommer rakt i knät på mig.

Daniel får då syn på björnhonan som står ungefär 15 meter ifrån honom. Han backar några meter och gör sig redo att skjuta.

– Jag fick till ett skott, det gick klockrent rakt i lungorna. Då vände den sig mot mig.

Daniel med den skjutna björnen.

Kommer närmare trots skotten

När björnen träffats med det första skottet vänder den sig mot Daniel och börjar komma närmare. Han fortsätter att backa bakåt.

– Efter det första skottet skjuter jag tre till medan björnen kommer mot mig. Jag minns inte exakt hur det gick till men har fått höra efteråt att två skott träffade bra.

Men björnhonan fortsätter och är strax över honom.

– När hon stod ovanför och bet mig i ryggen var jag riktigt rädd. Då skrek jag högt.

Totalt fick han tolv bitmärken över kroppen där det värsta var ungefär en och en halv centimeter djupt.

– På något vänster lyckas jag komma åt mikrofonen och ropa på jaktkamraterna medan björnen är ovanpå mig.

Såren som Daniel fick.

”Hon dog ovanpå mig”

Daniel låg i ett dike med den 190 kilo tunga björnhonan över sig. Han var osäker på om den fortfarande var vid medvetande och vågade först inte röra sig.

– När den ligger ovanpå mig och inte hade inte rört sig på ett tag förstod jag att hon dött ovanpå min rygg.

Själv förstår han inte riktigt hur han tog sig ut under den. Men på något sätt lyckas han kravla sig lös samtidigt som han hör hur hundarna och jaktkamraterna kommer närmare.

”Onödigt att grotta ner sig”

När dramat var över kördes Daniel omgående till vårdcentralen i Strömsund och sen till akuten i Östersund där såren undersöktes och tvättades. Han hade riktigt ont i foten som björnhonan bitit, men det kunde konstateras att ingenting var sönder.

– Jag är väldigt tacksam för att jag kan stå här och tacksam för att jag träffade så bra. Hade skotten träffat bara några centimeter annorlunda hade det kunnat gå helt annorlunda.

Totalt lyckades Daniel och hans jaktlag skjuta tre björnar under björnjakten som började förra veckan. Enligt Daniel Blomqvist finns det ”skrämmande mycket björn” i de svenska skogarna. Han ser det som en viktigt uppgift att delta i licensjakten för att för allas säkerhet få kontrollera beståndet. Och snart börjar älgjakten – som Daniel inte tänker missa.

– Jag känner mig inte avskräckt från att fortsätta jaga, snarare tvärt om. Det känns bara onödigt att grotta ner sig i det här, men vi får väl se. Det kommer kanske en chock senare, säger Daniel Blomqvist.

Den skjutna björnhonan.

Ska upp på väggen

Nu har Daniel tydliga planer på vad han ska göra med björnhonan som attackerade honom. Köttet ska han ta reda på och björnhuvudet ska han spara som ett minne.

– Jag kommer hänga upp den på väggen. Då kommer den finnas kvar och kommer vara någonting jag kan berätta om för barn och barnbarn. Det här är ingenting man glömmer. Även om det kanske var lite för spännande, säger Daniel Blomqvist.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln