Erna Solberg

Solberg hänger löst – Norge mot regeringsskifte

Av: 

Adrian Ericson

NYHETER

Oppositionen vädrar morgonluft med dagar kvar till valet i Norge.

I de senaste opinionsmätningarna har socialdemokraten Jonas Gahr Støre kopplat greppet mot sittande statsministern Erna Solberg.

Men vid ett rödgrönt maktskifte väntar flera svåra knutar att lösa.

Efter åtta år som statsminister för olika regeringskoalitioner ser det motigt ut för Erna Solberg i valet till Stortinget den 13 september.

I de senaste opinionsmätningarna har socialdemokratiska Arbeiderpartiet med oppositionsledaren Jonas Gahr Støre en tydlig ledning – trots att partiet går knackigt i opinionen.

I en färsk mätning från VG svarade 51 procent av väljarna att de vill se Gahr Støre som statsminister – medan 42 procent föredrog Solberg.

Norges statminister Erna Solberg under partiledardebatt sista augusti.

Ojämlikhet och miljö viktigt

Enligt en opinionsundersökning från Aftenposten tycker norrmännen att social ojämlikhet, miljö, välfärd och skatter är valets viktigaste frågor.

Oppositionen har gått hårt åt Erna Solberg som kritiserats för att ha ökat ojämlikheten genom sänkta skatter för samhällets rikaste.

Trots retoriska snytingar i debatter och åtta år på posten är Erna Solberg förhållandevis populär. Men hennes liberalkonservativa Høyre ligger en bit under det senaste valresultatet och pendlar runt 20 procent.

Tungt går det också för högerpopulistiska Fremskrittspartiet som samlade 15,2 procent förra valet. Nu ligger partiet runt elva.

Även med småpartierna Venstre och Kristelig Folkeparti ser det tufft ut att finna ett regeringsunderlag högerkanten.

Socialdemokratiske ledaren Jonas Gahr Støre i ledning över Solberg inför valet.

Ödesfrågorna för oppositionen

Oppositionspartierna Arbeiderpartiet, landsbygdspartiet Senterpartiet och vänsterpartiet Socialistisk Venstre är överens om att Solbergs dagar är räknade om de vinner valet.

Men det finns flera knepiga knäckfrågor att räta ut för att en rödgrön regering ska bli verklighet.

I frågor som klimatåtgärder, skatter, familjepolitik, abort, alkoholpolitik och rovdjurspolitik har partierna olika uppfattningar, visar en sammanställning som NRK har gjort.

Dessutom har miljöpartiet De Grønne och radikala vänsterpartiet Rødt flyttat fram sina positioner och kan få ett avgörande inflytande.

Det var heller inte länge sedan statsministerfrågan låg öppen. Vid årsskiftet krisade Arbeiderpartiet samtidigt som Senterpartiets ledare Trygve Slagsvold Vedum charmade väljarna med sitt säregna skratt och jovialiska sätt.

Partierna låg sida vid sida i opinionen. Vedum, med luft under vingarna, klev då fram och sa att han ville bli statsminister.

Men draget gav av inte önskad effekt. Strax därefter började partiets stöd att dala.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Kaotiskt i norsk partiledardebatt

Mycket talar för maktskifte i Norge

ÄMNEN I ARTIKELN

Erna Solberg

Arbeiderpartiet

Fremskrittspartiet

Venstre

Norsk politik

Norge

Høyre