Nyheter

Haveri hotar talibanstyrd flygplats

Av: 

TT

NYHETER

Kommer afghaner som blivit kvar efter det amerikanska uttåget från Kabuls flygplats någonsin att kunna lämna landet?

Frågan ställs av flera internationella aktörer, som tvivlar på talibanernas förmåga att driva en flygplats som sargats av senaste tidens massevakueringar.

När talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujahid stod på landningsbanan vid Hamid Karzai-flygplatsen i Kabul under tisdagsmorgonen var det för att fira det amerikanska uttåget ur flygplatsen och därmed även landet.

Amerikanerna har sagt att de ”ger tillbaka flygplatsen till det afghanska folket”. Men när stora delar av Afghanistans utbildade redan flytt landet – trots talibanernas vädjan till dem om att stanna – väcks flera frågor om hur flygplansdriften ska gå till rent praktiskt.

– Våra stridande och specialstyrkor är kapabla att kontrollera flygplatsen och vi behöver ingen hjälp från utomstående för att sköta säkerheten och administrationen, sade talibanernas talesperson Bilal Karimi på måndagen.

”Perfekt storm”

Men en flygplats behöver mer än talibankrigare för att fungera, menar Michael Kugelman, Asienexpert på tankesmedjan Wilson Center i Washington, USA. Enligt honom krävs utländsk hjälp, trots talibanernas motvilja till just det.

– Vad vi ser där är en perfekt storm av risker för flygbolagen, säger han.

Utrikesministern i Qatar, som haft en viktig roll i samtalen mellan talibanerna och USA, är inne på samma linje. Han har försökt få talibanerna att acceptera hjälp utifrån, säger han i en intervju med Financial Times.

– Vi försöker förklara att flygplatssäkerhet kräver mycket mer än säkerställa det yttre försvarsverket, säger utrikesminister Mohammed bin Abdulrahman al-Thani.

Efter de senaste veckornas massevakuering och våldsamheter som uppstod i samband med den uppges flygplatsen vara i mycket dåligt skick, med brist på nödvändig infrastruktur som kontrollterminaler.

Nekar hjälp

Turkiet har erbjudit hjälp med driften, men fått kalla handen. Även Tyskland, vars förbundskansler Angela Merkel säger att det är av ”avgörande betydelse” att flygplatsen hålls öppen, har erbjudit hjälp som den isolationistiska talibanrörelsen inte vill ta emot.

Enligt talibanernas chefsförhandlare, Sher Mohammad Abbas Stanikzai, ska afghaner som innehar nödvändiga dokument som pass tillåtas röra sig fritt in och ut ur landet via flygplatsen. Men hur det ska gå till är oklart. Internationella flygbolags vilja att verka där är i dagsläget liten, och afghaner som vill fly talibanstyret kommer knappast att kunna söka sig till flygplatsen, tror Kugelman:

– Jag tror att för många som redan har anledning att frukta talibanerna så ter sig tanken motbjudande att försöka fly landet via en flygplats kontrollerad av dem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Skicka ett blombud och stötta Rosa Bandet – beställ vacker bukett här

Interflora

Publisert: