Coronapandemin

Regionen slopar vaccindisco – efter massiv kritik

Av: 

Ebba Thornéus

NYHETER

Discostämning och vaccinering – varför inte?

Så tänkte Region Örebro när de arrangerade vaccindisco i hopp om att få fler unga att vaccinera sig.

Men efter hård kritik på sociala medier stoppas nu initiativet.

Det var den 18 augusti som Region Örebro bjöd in till discovaccinering på vaccinmottagningen Conventum.

Konceptet, som framförallt riktade sig till unga, var enkelt – coronavaccinering under skenet av en discokula, med musik och ljusshow.

– Vi ville göra upplevelsen lite roligare och avdramatiserad, har platschefen Anki Olsson tidigare förklarat för SVT Nyheter Örebro.

Satt in väktare

Men det festliga evenemanget väckte direkt stark kritik på sociala medier, vilket fick regionen att backa:

”Region Örebro län har ställt in discovaccineringen efter att hårda angrepp på sociala medier. Polisanmälan är gjord och den fortsatta ordinarie vaccineringen kommer ha extra väktare” uppger regionen i sin veckovisa lägesbilden över coronasituationen.

Beskedet bekräftas av regionens vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson:

– Det var många, framförallt ur ”antivaccinationsrörelsen” som ifrågasatte detta och det började eskalera på sociala medier. Eftersom vårt uppdrag och ändamålet i sig ifrågasattes så var det helt självklart för mig att agera, säger hon och fortsätter:

– Vård ska bedrivas professionellt och detta ska vara tydligt så att ingen tror något annat. Om det finns en minsta antydan eller signal om att detta kan få en motsatt effekt, även om intentionen var god, så måste vi ta det på största allvar.

Vaccindiscot i Örebro väckte stark kritik på sociala medier. Nu har regionen valt att backa.

”Bedrevs aldrig oseriöst”

Enligt Inger Nordin Olsson var det aldrig frågan om att discovaccinationerna bedrevs på ett oseriöst sätt. Däremot kan hon förstå att ordet ”vaccindisco” kan ha triggat somliga.

– Benämningen är olycklig, men detta handlade om ljus och musik i en stor konferensanläggning. Effekter som inte på något sätt påverkade säkerheten kring vaccinationerna som utfördes enligt rutin. Även vaccinationsbåsen hade samma belysning och utrustning som i vanliga fall.

Trots kritiken så tillägger hon att initiativet även fått mycket positiv respons – något som även framförs på sociala medier.

– Men som i alla diskussioner så finns olika åsikter. Som jag har förstått det så var det både formen för utförandet men också budskapet som väckte ilska i det här fallet. Och när det blev ett ifrågasättande av vad vi inom hälso– och sjukvården står för så måste vi agera. Vaccinerbjudandet ska kännas säkert och professionellt, och inte skapa motsatt effekt eller intern oro.

Inga nya evenemang

Enligt henne blev stämningen på plats aldrig hotfull, men regionen valde ändå att sätta in väktare framöver som en trygghetsskapande åtgärd.

Med facit i hand trycker Inger Nordin Olsson ändå på att initiativet var välment.

– Utgångspunkten var att skapa en atmosfär som gjorde det mindre oroande och känsligt att vaccinera sig. Det är givetvis en balansgång och där är det viktigt att vi håller den rätta och raka vägen. Vi har därför inga liknande arrangemang planerade, utan vi jobbar nu på att nå dessa grupper ute på skolor och universiteten i stället.

ANNONS

Snabb hjälp på vårdcentral eller i ett videomöte - Öppet dygnet runt i appen!

Extern länk från Kry SE

Till Kry

Publisert:

LÄS VIDARE

Det behöver du veta om tredje vaccindosen

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Örebro