Explosionen i Annedal i Göteborg

Polisinsats i Göteborg – jakten fortsätter under natten

NYHETER

En man jagas efter explosionen i Göteborg.

Polisen har genomfört en husrannsakan hos en vän till den misstänkta mannen.

– Vi kommer säkert att göra husrannsakan på fler ställen under kvällen och natten tills han är hittad, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg.

En man i 55-årsåldern jagas efter explosionen i Göteborg i tisdags morse. Han är anhållen i sin frånvaro på sannolika skäl misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Men polisen har ännu inte funnit honom.

Tidigare idag inleddes en polisinsats på en adress i stadsdelen Annedal med koppling till den eftersökte mannen. Detta enligt uppgifter till Aftonbladet, som senare bekräftades av polis.

En stor polisstyrka befann sig vid platsen och ett stort område spärrades av samtidigt som en polishelikopter hovrade över bostadsområdet. Flera enheter vaktade in- och utgångar vid platsen.

Polisen har spärrat av ett stort område i Annedal.
Polisinsatsen har koppling till den man som misstänks för explosionen i Göteborg tidigare i veckan.

– Jag kan inte kommentera eller säga vad vi gör vid platsen, sade Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson för polisen i Väst, i ett tidigt skede i insatsen.

Av polisens utredare har den eftersökte mannen beskrivits som ”rättshaveristisk”, och polisen uppger att inget tyder på att gängkriminalitet är kopplad till händelsen.

Mannen ska även ha hotat med ytterligare ett bombdåd under eftermiddagen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Larm om explosionsrisk

Parallellt med insatsen i Annedal pågick en insats vid en vårdcentral på Vegagatan i Linnéstaden. Vårdcentralens personal hade blivit bombhotad och enligt Aftonbladets uppgifter slog en läkare larm om hotet.

Polisen spärrade av ett område kring platsen och personal och patienter på vårdcentralen och närliggande förskolor evakuerades.

– Hela Vegagatan är avspärrad och ingen får gå förbi polisbandet. Det står en polisbil med blåljuset på här som kontrollerar avspärrningen, rapporterar Aftonbladets reporter på plats.

SOS hade fått ett larm om att det skulle vara en överhängande explosionsrisk på platsen. Det var ett stort påslag och räddningstjänsten var där med sex enheter.

– Nationella bombskyddet ingår som en del i arbetet, säger Hans-Jörgen Ostler.

Polisen bekräftar inte om det finns en koppling till insatsen i Annedal.

Inget föremål anträffat

Vid 17-tiden hävdes avspärrningarna på Vegagatan.

– Insatsen på Vegagatan är avslutad. Platsen är noga genomsökt och vi har inte anträffat något farligt föremål, säger Anna Göransson, presstalesperson för Göteborgspolisen.

Händelsen utreds som olaga hot mot grupp. Ingen person är gripen.

Insatsen i Annedal pågick in på kvällen.

– Det är en brottsplatsundersökning på en adress i Annedal, säger Anna Göransson.

Kopplingar till explosion

Ovanpå vårdcentralen som utrymts finns ett äldreboende där ungefär 70 personer bor.

Monica Berglund, som är VD för äldreboendet, berättar att polisen har bekräftat för henne att insatsen ska ha kopplingar till explosionen i tisdags.

– Enhetscheferna på plats har informerat alla de äldre och vår personal.

Polisen genomför husrannsakan

Senare under eftermiddagen meddelar polisen att styrkan är på plats i Annedal för att genomföra en husrannsakan hos en manlig bekant till den misstänkta bombmannen.

– Mannen är anhållen i sin frånvaro misstänkt för ett grovt brott. Vi kommer gå in med försiktighet. Om mannen är där kommer vi gripa honom, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson i Göteborg, och fortsätter:

– Det finns anhöriga till mannen som bor här och mannen brukar befinna sig i det här området. Men det är inte hos den anhöriga som vi ska göra husrannsakan, utan hos en vän till mannen.

Husrannsakan på fler ställen under kvällen och natten

Strax innan klockan 17.50 meddelade polisen att husrannsakan hade genomförts. Den misstänkte mannen befann sig inte i lägenheten. Polisjakten kommer fortsätta under kvällen och natten, tills den misstänkte mannen är gripen.

– Vi kommer säkert att göra husrannsakan på fler ställen under kvällen och natten tills han är hittad, säger Thomas Fuxborg.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Explosionen i Annedal i Göteborg

LÄS VIDARE

Han jagas för sprängningen i Göteborg: ”Lite av en rättshaverist”

ÄMNEN I ARTIKELN

Explosionen i Annedal i Göteborg

Göteborg

Annedal

Sprängdåd