Folkhälsomyndigheten stoppar Modernas vaccin för unga

Modernas vaccin pausas för personer som är 30 år eller yngre, meddelar Folkhälsomyndigheten.

Anledningen är en ökad risk för att drabbas av inflammation på hjärtmuskeln eller hjärtsäcken.

De som fått en första dos av vaccinet erbjuds inte en andra dos i nuläget.

Beslutet att pausa vaccinationer med Modernas vaccin Spikevax för personer födda 1991 eller senare kom från myndigheten under onsdagen.

Det bygger på nya analyser av nordisk och svensk data som visar att sambandet mellan hjärtmuskel- eller hjärtsäcksinflammation och vaccination med är särskilt starkt vid vaccination med Modernas vaccin.

Sambandet är särskilt tydligt efter den andra dosen. Den ökade risken syns inom fyra veckor efter vaccinationstillfället, men framför allt inom de två första veckorna. Det är också vanligare att män drabbas.

– Den som är vaccinerad nyligen, med sin första eller andra dos av Modernas vaccin, behöver inte känna sig orolig för risken är väldigt liten, men det är bra att känna till vilka symtom man behöver vara vaksam på, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Liten risk att drabbas

Folkhälsomyndigheten understryker att risken för att drabbas är mycket liten. I många fall går tillståndet över av sig själv, men symtomen bör undersökas av läkare. I vissa fall behöver den drabbade sjukhusvård.

– Det brukar inte bli något livshotande tillstånd. Man kan också få behandling som kan få det att verka ut bra, Farshid Jalalvand, mikrobiolog vid Lunds universitet.

Att de här ovanliga biverkningarna finns hos Pfizer och Moderna har varit känt sedan tidigare, bland annat från amerikanska studier. Men nu finns alltså nordisk data som visar på skillnader mellan de två vaccinen.

– Det här visar styrkan i hur bra bevakningen av vaccinen är. Man vill inte utsätta unga, friska personer för en onödig risk, när det finns andra alternativ, säger Farshid Jalalvand.

Får inte en andra dos

Exakt hur ovanliga biverkningarna är har Folkhälsomyndigheten inte gått ut med. Men Anders Tegnell säger till DN att det är ungefär lika sällsynt som Astra Zenecas biverkning blodproppar i kombination med låga nivåer av blodplättar.

De personer som fått Moderna som första dos – omkring 81 000 svenskar –kommer i nuläget inte att erbjudas en andra dos covidvaccin. Enligt Folkhälsomyndigheten pågår nu diskussioner om den bästa lösningen för dem.

Både Farshid Jalalvand och Ali Mirazimi, vaccinforskare, tror att de yngre åldersgrupperna kommer att kunna ta en andra dos med Pfizer längre fram.

– Här vill man avvakta och se innan man tar nästa steg. Men man kan kombinera med Pfizer och så småningom kommer andra vacciner som Novavax, säger Ali Mirazimi.

Nytt beslut i december

Beslutet att pausa vaccinet gäller fram till den 1 december, då ett nytt besked kommer från Folkhälsomyndigheten.

– Vi följer läget noga och agerar snabbt för att vaccinationerna mot covid-19 hela tiden ska vara så säkra som möjligt och samtidigt ge effektivt skydd mot covid-19, säger Anders Tegnell i pressmeddelandet.

Aftonbladet söker Anders Tegnell.

Publisert:

LÄS VIDARE