Zelenskyj till FN: Skicka observatörer

Av:  TT-AFP

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar FN och säkerhetsrådet att besöka krigsdrabbade Krementjuk.

– Då kan ni se vad ryska robotar träffar, sade han på videolänk till säkerhetsrådet i New York.

Mötet i FN:s högkvarter på tisdagen var extrainkallat på Ukrainas begäran. Anledningen är den senaste ryska robotattacken mot ett köpcentrum i staden Krementjuk i mellersta Ukraina och precis vid den viktiga floden Dnepr.

Ett terrordåd, och ett av de värsta i Europas historia, sade Zelenskyj efter attacken som först befarades ha drabbat kanske ett tusental personer.

Den bekräftade dödssiffran är 18 personer, men den befaras stiga.

Den ryska taktiken att attackera civila mål fick Ukrainas FN-ambassadör att kräva ett möte i säkerhetsrådet, där Ryssland är en av fem medlemsländer med vetorätt.

Därmed är alla möjligheter för rådet att fatta beslut om det ryska anfallskriget stängda.

Definiera terrorstat

Ryssland hävdade på tisdagen att man angripit en vapendepå i närheten, och att köpcentret fattat eld av gnistor. Dessutom hävdar Moskva att köpcentrumet inte var öppet vid attacken.

President Zelenskyj, klädd i olivgrön skjorta, svarade med att vädja till säkerhetsrådet och FN om en definition på vad en terrorstat är:

– Det är en brådskande nödvändighet att lyfta fram vad en terrorstat är inom FN, så att sådana stater kan straffas.

Han uppmanade också FN att ta en mer aktiv roll.

– Jag föreslår att FN skickar antingen en särskilt sändebud eller generalsekreteraren, så att FN kan få oberoende information och verkligen se vad ryska robotar träffar.

Ryssland förnekar

Senast Zelenskyj talade i FN:s säkerhetsråd om den ryska invasionen var i början av april.

Inför mötet sade Rosemary DiCarlo, FN:s undergeneralsekreterare för fredsbevarande insatser, att antalet civila, bekräftade dödsoffer är 4 731, men att det verkliga antalet är ”avsevärt högre”.

Ryssland, som har en historia av att attackera civila mål som sjukhus, teatrar och tågstationer i Ukraina, förnekade skuld även i Krementjuk, genom den ryske biträdande FN-ambassadören Dmitrij Poljanskij.

Angreppet har fördömts av såväl USA som övriga G7-länder. ”Urskillningslösa attacker på oskyldiga civila utgör ett krigsbrott,” sade stormakternas ledare.

Publisert: