Vaccinleverans stoppas i väntan på uppdatering

Av:  TT

Sprutor med covidvaccinet Comirnaty från Pfizer-Biontech. Arkivbild.
Sprutor med covidvaccinet Comirnaty från Pfizer-Biontech. Arkivbild.

Sommarens planerade leveranser av Pfizer-Biontechs vaccin mot covid-19 skjuts upp. Det har EU och vaccintillverkaren kommit överens om, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En liknande diskussion förs med Moderna.

– Det handlar om att doser som var planerade att levereras nu under sommarmånaderna, i juni till augusti, i stället kommer att levereras i september till och med slutet av året, säger Andreas Palmborg, medicinsk chef för vaccin på Pfizer Sverige, till Ekot.

För Sveriges handlar det om fyra miljoner doser som skjuts upp.

Anledningen är att det dels finns ett överskott av doser, dels att det pågår studier om att uppdatera vaccinet. Pfizer testar ett vaccin specifikt för omikronvarianten, samt det nuvarande vaccinet i en högre dos, för att se om det ger bättre skydd mot milda symptom.

Inte förrän om några månader väntas det stå klart ifall det blir en uppdatering av vaccinet – och i så fall måste ett sådant granskas och godkännas av EU:s läkemedelsmyndighet EMA.

– Vi gör vad vi kan för att förbereda oss för nya pandemivågor senare i år, säger Andreas Palmborg till radion och påpekar att det nuvarande vaccinet mot covid-19 fortfarande ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död.

Publisert: