Äldre fick felaktiga fakturor – levde i skräck för Kronofogden

Publicerad 2022-06-10

Flera äldre i Borås har fått fakturor för tjänster som aldrig utförts.

Fakturorna har kommit direkt från ett inkassoföretag och legat på tusentals kronor.

– Min mamma blev jätterädd och trodde att hon var tvungen att flytta från sin lägenhet, säger en anhörig kvinna till Borås tidning.

Flera hemtjänsttagare i Borås kommun har i veckorna fått fakturor skickade till sig från ett inkassoföretag, för tjänster som företaget Hemtjänst och hemservice AB ska ha utfört åt dem för flera år sedan.

En av de drabbade ska ha fått omkring tio fakturor för obetalda städavgifter, men i likhet med andra drabbade har hon aldrig utnyttjat den tjänst som hon uppmanades betala för.

Inkassofakturorna föregicks inte av påminnelser och kvinnan hade bara några dagar på sig att betala summan.

Till Borås tidning säger hennes dotter att kvinnan levde i skräck för att hamna hos Kronofogden.

– Min mamma blev jätterädd och trodde att hon var tvungen att flytta från sin lägenhet, säger kvinnans dotter.

”Grät av rädsla”

Flera anställda inom hemtjänsten i Borås säger till tidningen att de känner till fall när deras brukare nåtts av fakturor från företaget.

– Jag har träffat en hemtjänsttagare som bara satt och grät i rädsla för att hamna hos Kronofogden, säger en hemtjänstarbetare.

Företaget Brämhults hemtjänst och hemservice AB upphörde med sin verksamhet i fjol efter att Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) nekat dem tillstånd att bedriva hemtjänst. Men företaget fick därpå förnyat förtroende sedan en företrädare med brottsligt förflutet lämnat företaget.

Företagets ägare Danijela Peric säger till Borås tidning att de felaktigt utställda fakturorna är ett resultat av en administrativ miss från deras sida och att inkassokraven nu har återkallats.

– Om någon har betalat får vi se till att betala tillbaka, säger Danijela Peric.

LÄS VIDARE