Försvarsministern: Kan kalla det ett nytt kallt krig

I morgon inleds den marina militärövningen Baltops i stora delar av Östersjön.

Enligt Peter Hultqvist, försvarsminister, kommer vi att se fler övningar de kommande månaderna.

– Vi måste förbereda oss på att leva med ett nytt krig en lång tid, säger Peter Hultqvist på en pressträff på det jättelika amfibiefartyget USS Kearsarge.

Mellan den 5 och 16 juni pågår militärövningen Baltops i Östersjön. Det rör sig om mellan 7000 och 8000 soldater från 16 länder som övar tillsammans.

Sverige och Finland deltar i övningen med 14 Natoländer. Under en pressträff ombord på det jättelika amerikanska amfibiefartyget Kearsarge flaggade försvarsminister Peter Hultqvist för att vi kommer att få se fler övningar de kommande månaderna.

Det till följd av den ryska invasionen av Ukraina och det allt sämre säkerhetsläget i Europa.

– Vi befinner oss i en känslig situation just nu och därför är det viktigt att signalera solidaritet och att se hoten runtomkring med öppna ögon. Vi måste inse att vi förmodligen kommer leva med ett stort hot under flera år framöver, säger Peter Hultqvist.

Pressträff på fartyget USS Kearsarge.
Pressträff på fartyget USS Kearsarge.
Försvarsministern.
Försvarsministern.

”En ny järnridå”

Han jämförde läget med det kalla kriget som varade från andra världskrigets slut 1945 till 1991.

– Det här är det största stora kriget sedan andra världskriget i vår närhet. Man kan kalla det för ett nytt kallt krig eller en ny järnridå om man vill.

Under pressträffen deltog även statsminister, överbefälhavare Micael Bydén och general Mark Milley, USA:s högst uppsatte militär, som är på plats under övningen.

– Det här är en stor dag för USA. Det är första gången ett fartyg av den här storleken navigerat Östersjön och lagt till i Stockholm. 

”Visar våra starka band”

Både Magdalena Andersson och Micael Bydén tackade USA för det signalvärde som det amerikanska besöket innebär för Sverige.

– Det här specifika besöket vid den här tidpunkten bär särskild tyngd. Det visar på våra starka band och den oro vi delar kring situationen i Östersjön. Jag är glad att kalla general Milley min vän jag hoppas snart få kalla honom min allierade, säger Micael Bydén och syftade på den Natoansökan som Sverige nyligen skickat in.

Magdalena Andersson fick frågor om samtalen med Natolandet Turkiet, som lagt krokben för den svenska ansökan.

– Vi har en dialog med Turkiet och vi kommer att fortsätta med den på flera nivåer. Exakt vad som sägs kommer att stanna i det diskussionsrummet.

Militärövningen Baltops hålls en gång om året. Årets övning kommer att bestå av luftförsvar, ubåtsjakt, minröjning, amfibieoperationer och sjukvårdsmoment.

Publisert:

LÄS VIDARE