Ebba Busch: Ingen ny kontakt med Andersson

Statsminister Magdalena Andersson (S) har inte återkommit till Ebba Busch.

Trots det ligger KD-ledarens förslag kvar.

”Jag tror och hoppas att Magdalena kommer ta det här erbjudandet”, skriver Ebba Busch till Aftonbladet.

Det var under söndagens partiledardebatt i TV4 som Ebba Busch meddelade att KD inte kommer medverka i fler misstroendeomröstningar om S “släpper” justitieminister Morgan Johansson (S).

Men på måndagen har statsminister Magdalena Andersson (S) ännu inte hört av sig till Ebba Busch.

“Men det är klart att hon behöver lite tid att begrunda sina alternativ. Jag tror och hoppas att Magdalena kommer ta det här erbjudandet”, skriver Ebba Busch, via sin pressekreterare, till Aftonbladet.

Ändrat tonläge

I torsdags sa statsminister Magdalena Andersson att hon var redo att avgå om Morgan Johansson avsätts i en misstroendeförklaring. Men under söndagens partiledardebatt ändrade hon tonläge - efter erbjudandet från Ebba Busch.

– Misstroendet handlar om Morgan Johansson, han har fått kritik i konstitutionsutskottet, prickats flera gånger och ljugit. Han måste gå. Släpp honom. I gengäld så lovar jag att mitt parti inte kommer att medverka till fler misstroendeomröstningar till valet och att ni får all hjälp ni behöver för att föra Natoansökan i hamn. Morgan Johansson måste gå. Vi löser ut Amineh Kakabaveh åt er, sa Ebba Busch då.

När ordet gick tillbaka till statsminister Magdalena Andersson (S) lät hon inte helt avvisande till möjligheten att offra sin justitieminister för att skapa lugn inför valet och under den pågående Natoprocessen.

”Enda budet som löser situationen”

På måndagen står Ebba Busch fast vid sitt förslag.

“Det är ett låst läge. Vi erbjuder en lösning. Med vårt förslag så löser vi ut den situation som är där Amineh Kakabaveh håller hela Sveriges Natoansökan gisslan. Morgan Johansson måste gå”, skriver Ebba Busch.

”Men vårt parti kan lova att avstå fler misstroenden för att värna Natoprocessen. Som jag uppfattar det är det det enda budet som löser situationen”, fortsätter hon.

Ingen kommentar från S

På tisdagen väntas misstroendeomröstningen mot Morgan Johansson. Flera experter har talat om att det är möjligt att Morgan Johansson eventuellt kastar in handduken redan innan tisdagens omröstning.

Men när Aftonbladet söker Socialdemokraterna på måndagen meddelar partiet att de inte planerar att lämna några kommentarer under dagen.

Publisert:

LÄS VIDARE