Vännerna sörjer Max-grundaren: Vilken personlighet

Vännerna sörjer Max-grundaren Curt Bergfors bortgång.

En som blev bestört över beskedet är artisten och nära vännen Roger Pontare som var medveten om hans sviktande hälsa.

– Curt har kämpat så otroligt mycket för att överleva det här.

Under söndagen kom ett pressmeddelande att svenska hamburgerkedjan Max grundare Curt Bergfors har gått bort i en ålder av 73 år.

− Curt var en älskad make, pappa, farfar och svärfar som värnade om oss alla. Vi sörjer honom djupt. Han var också en mycket omtyckt och uppskattad ledare och föregångare inom näringslivet, skriver sonen och Max vd Richard Bergfors i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Vi känner honom som en stark visionär, entreprenör och filantrop. Jag talar för oss alla i familjen att han lämnar ett outsägligt stort tomrum efter sig och vi vet att vi delar den känslan med Curts alla vänner, medarbetare på Max och i de stiftelser som han grundade och engagerade sig i.
Curt Bergfors var till viss del förlamad och satt i rullstol efter en dykolycka på 80-talet. Det gjorde att han i slutet av förra året tvingades till en operation.

Roger Pontare
Roger Pontare

Curt Bergfors vän Christer Gustafsson, kungavän och känd som Björn Borgs bäste vän på 80-talet, berättar:
– Han skulle opereras för sina sitt- och liggsår på Karolinska, han hade oerhörda problem med dem. Det gick inte bra, han hamnade i koma och till slut flögs han över till Miami av familjen där han opererades av en läkare som också är god vän till familjen. Tyvärr gick det inte och han somnade in 07.53 söndag morgon.
Christer Gustafsson minns sin vän med värme.
– Vilken personlighet han var. Jag lärde känna honom 2005 via en god vän. Sedan utvecklades vänskapen och jag blev även hans medarbetare när han ville ha hjälp med saker. Jag åkte bland annat runt i Sverige och kollade restaurangerna under tolv års tid. Han åkte tidigare själv, men han blev igenkänd och sedan orkade han inte heller ta sig ut och in ur bilen.

Richard Bergfors, vd för Max och Curt Bergfors son.
Richard Bergfors, vd för Max och Curt Bergfors son.

Hur skulle du beskriva Curt Bergfors?


– Oerhört generös och varm. Han var enormt nyfiken och fin, en magisk människa. Hans fru Malin är fantastisk, de var ett underbart par. Jag vet inte vad jag ska säga, man blir stum när en sådan människa försvinner.
Curt Bergfors älskade att umgås med sina vänner, han ställde till med en stor sommarfest varje år dit han bjöd sina goda vänner, många från norra Sverige där han själv härstammade ifrån.

Skådespelaren Göran Forsmark och Bo Sundström från Bo Kaspers orkester tillhörde Bergfors vänkrets liksom Roger Pontare som sjöng på hans stora 70-årsfest på Berns salonger 2019. Han är bestört över beskedet om Curt Bergfors bortgång.

– Jag fick reda på det här igår och man tror inte det är sant. Men samtidigt har jag tänkt, hur mycket ska han orka egentligen? Han har kämpat så otroligt mycket för att överleva det här. Vilken krigare Curt var, men det måste vara Gällivare-andan.

– Curt var en jättegod vän sedan långt tillbaka. Vi träffades första gången på en restaurang i Stockholm i början av 80-talet. Där satt vi och spelade och sjöng och det gjorde vi sedan också på stadshotellet i Luleå som han ägde.

Hamburgerkungen blev 73 år gammal.
Hamburgerkungen blev 73 år gammal.

Roger Pontare fortsätter:

– Curt var så otroligt generös och det fanns ärlighet i varenda cell i hans kropp. Det är svårt att hitta sådana vänner som man kan prata om allt med. Han månade om varje vän på ett mycket speciellt sätt som nästan inte existerar i dag.

Artisten Lasse Berghagen är en annan som minns sin gode vän med värme.
– Curt var en jättego kompis och en fighter och jag saknar honom redan. Det är jättesorligt. Jag kommer verkligen sakna honom. Curt var en otroligt vänlig och generös person.

Curt Bergfors och hans fru Malin var ett välkänt par på Stockholms innekrogar. Den matkunnige Bergfors sågs ofta njuta av maten på stamkrogarna Sturehof och Brasserie Astoria.
Paret köpte 2009 Sveriges då dyraste våning som kostade 52 miljoner kronor. Läget förklarar prislappen, mitt på Östermalmstorg med utsikt över Östermalms saluhall. De ägde även en stor villa i Miami där de bodde under vinterhalvåret.
Curt Bergfors startade en grillkiosk i Gällivare 1968 med sin dåvarande fru Britta. En kiosk blev två och när de öppnade sin tredje grillkiosk 1971 så hade de skapat Sveriges första hamburgerkedja – Max. Den lokala styrkan gjorde bland annat att multinationella McDonalds tvingades lämna Umeå och Luleå i början av 90-talet, något som var världsunikt. Max tog sedan över deras lokaler.
Under 2021 meddelade McDonalds att de skulle stänga sin första restaurang i Sverige som de öppnade på Kungsgatan 4 i Stockholm 1973. Bara ett par månader senare meddelade vd Richard Bergfors att de tar över lokalerna och hösten 2022 öppnar Max på den ikoniska adressen.
Curt Bergfors efterlämnar fyra barn samt hustrun Malin Känsäkangas, 44.

Publisert:

LÄS VIDARE