Åklagaren om vansinnes-smällen: ”Nöjesvåld”

Över fem års fängelse för flera brott

En 22-årig man har nu dömts för en oprovocerad attack mot en kvinna i Malmö.

Ett klipp av händelsen uppmärksammades internationellt.

– Det är att betrakta som någon typ av nöjesvåld, säger Bo Albrektsson, åklagare.

Dådet skedde en sommarkväll i juni 2019. Enligt domen hade den 22-årige mannen konsumerat en stor mängd alkohol, när han började tjafsa med en för honom okänd kvinna. Därefter finns händelseförloppet dokumenterat på film.

– Även om jag som åklagare sett mycket så blir jag chockad, det är brutalt. På filmen hör man riktigt hur det smäller till – när jag visade filmen i rätten så hörde man hur folk drog efter andan, säger Bo Albrektsson, åklagare.

”Folk som tjöt av skratt”

Till en början var det oklart när händelsen inträffat, och vilka som var inblandade. Klippet fick en mycket stor spridning på sociala medier, och uppmärksammades bland annat av brittiska The Sun och Daily Mail.

Klippet inleds med att mannen och kvinnan går mot varandra. Kvinnan passerar mannen och han kliver åt sidan.

”På filmen hör man riktigt hur det smäller till – när jag visade filmen i rätten så hörde man hur folk drog efter andan”, säger Bo Albrektsson, åklagare.
”På filmen hör man riktigt hur det smäller till – när jag visade filmen i rätten så hörde man hur folk drog efter andan”, säger Bo Albrektsson, åklagare.

Precis då kvinnan passerat mannen så måttar han ett slag mot henne bakifrån. Han svingar med full kraft och träffar kvinnan i huvudet. Hon är inte beredd på den brutala attacken och faller till marken.

– Den misstänkte stod liksom och väntade och kastade sig mot kvinnan och utdelade det kraftiga slaget och sen hör man folk i bakgrunden som tjöt av skratt. Man blir rent ut sagt förbannad när man ser det, säger Bo Albrektsson.

I domen beskrivs kvinnans skador. Hon hade smärta i nacken och käken, skrapsår kring käken, örat och upp emot ögat. Förutom de fysiska skadorna har hon även psykologiska men. I rätten uppgav kvinnan att hon inte vågat gå ut på stan, har haft svåra sömnproblem och grov ångest.

– Avseende misshandeln så erkände han brott under rättegången och bad målsägande om ursäkt. Han är genuint ångerfull inför det som inträffade, säger Kristoffer Ståhl, 22-åringens advokat.

Döms till flera års fängelse

Det brutala överfallet ingick i ett större åtal mot 22-åringen som hanterades i Lunds tingsrätt. I veckan kom domen. Mannen döms för misshandeln, grovt narkotikabrott och rattfylleri till fem år och fyra månader fängelse.

– Jag tycker det var en bra dom. Man dömde ut ett adekvat fängelsestraff med tanke på främst narkotikan. Jag ansåg att sett till misshandeln bara i sig så tycker jag att den var så anmärkningsvärd att straffvärde var uppemot sex månader fängelse. Det är att betrakta som någon typ av nöjesvåld, säger Bo Albrektsson, åklagare.

Det grova narkotikabrottet handlar om att mannen åkt i en bil som fraktade över närmare nio kilo amfetamin. Enligt den dömde mannens advokat kommer domen överklagas när det kommer till det grova narkotikabrottet.

– Avseende det grova narkotikabrottet så är vi inte nöjda med domen, säger Kristoffer Ståhl.

Publisert:

LÄS VIDARE