Hittade råtta i källaren efter översvämningen: Åt ostkrokar

Skadedjurssaneraren: Tvingas upp genom avloppssystemet

När vattnet rann undan från den översvämmade källaren väntade nästa obehagliga överraskning för Rosanna Andersson och hennes familj.

En kloakråtta som tagit sig upp genom avloppet och satt sig för att äta ostbågar.

– Vi är livrädda att det ska komma fler, säger hon.

Det regn som föll över Gävle natten mellan onsdag och torsdag var det värsta på 20 år och ledde till stora översvämningar i staden.

De stora vattenmassorna orsakar inte bara stora skador på hus och källare. När avloppssystemen översvämmas tvingas kloakråttorna upp ur dem.

Något som Rosanna Andersson och hennes familj blev varse om under torsdagen. Vattnet hade nyligen runnit undan när ett ovanligt ljud hördes från källaren.

– Min sambo hörde något som krafsade där nere och gick ner för att se vad det var. Då såg han en råtta som satt i en hink och åt ostkrokar, berättar Rosanna Andersson.

”Tog en hockeyklubba”

En intensiv jakt inleddes för att få tag i inkräktaren, som troligtvis tagit sig upp genom en avloppsbrunn när källaren fylldes med vatten.

– Den sprang in och gömde sig under en byrå och min svärfar tog en hockeyklubba för att få ut den därifrån. Sen tog min sambo tog en stålkratta och slog ihjäl den, säger Rosanna Andersson.

Samtidigt tycker synd om råttans öde är hon rädd att det här bara var början.

– Vi är livrädda att det ska komma fler. Helst vill jag inte vara själv hemma just nu.

Familjen har inte varit nere i källaren sedan dess och de vet inte om fler råttor har tagit sig in. Men Rosanna Andersson är orolig för att det kan komma flera. Hon har ringt en skadedjursbekämpare som ska komma under fredagen.

Rosanna Andersson misstänker att råttan tog sig in genom en avloppsbrunn.
Rosanna Andersson misstänker att råttan tog sig in genom en avloppsbrunn.

Döda råttor pressades upp

Och råttor är inte en ovanlig följd av översvämningar. När Köpenhamn översvämmades 2011 drabbades staden av en råttplåga, då både levande och döda råttor pressades upp ur avlopp.

– De trängs ut från sitt naturliga hem och bostad. Ofta tar de vägen ut i det fria, men de kan också komma upp i hus. När det är så här kraftigt lyfts locken på avloppsbrunnarna, säger Anders Brandin, skadedjursbekämpare på Anticimex i Gävleborg.

Företaget har hittills inte fått några larm om råttor efter översvämningarna. Men det kan ändras inom kort, tror han.

– Det kommer säkert att komma när vattnet rinner undan, nu är många källare fortfarande vattenfyllda.

Rosanna Anderssons källare svämmade över efter det massiva regnet.
Rosanna Anderssons källare svämmade över efter det massiva regnet.

Kan sprida bakterier

Den som drabbas av råttor hemma ska kontakta en skadedjursbekämpare tycker Anders Brandin. Man ska inte ta i en råtta med händerna och det är viktigt att hålla sig undan de rum råttorna varit tills man sanerat.

– De bor ju i en väldigt smutsig miljö och där avföring finns. Kommer de upp i våra bostäder så är det en risk att de sprider bakterier till oss människor, säger Anders Brandin.

Han säger att Gävle har ett 40-tal digitala råttfällor utplacerade i avloppssystemet, som förhoppningsvis bidrar till att råttproblemen inte kommer bli så stora.

Och för Rosanna Andersson och familjen är råttan inte det största problemet. Hela källaren, där sonen bor och familjen har sin tvättstuga, svämmades över.

– Saker flöt omkring, bland annat vår pappersinsamling, kläder och hockeyutrustning. Men vi har klarat oss bra ändå, jag vet andra som har drabbats värre, säger hon.

Publisert:

LÄS VIDARE