Jonas Sjöstedt

Sjöstedts iskalla råd till Dadgostar: Ha inga illusioner om Löfven

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Jonas Sjöstedt stängdes ute från politiskt inflytande när Januariavtalet slöts.

Men mötena med Stefan Löfven fortsatte – även tillsammans med hans efterträdare.

”När vi gick därifrån sa jag till Nooshi att hon inte skulle ha några illusioner om Löfven” skriver den förre V-ledaren i sina memoarer.

Januari 2019 valde Vänsterpartiet att släppa fram Stefan Löfven som statsminister. Sjöstedt och Löfven hade då skrivit ett slags avtal. ”Ett papper ni aldrig kommer att få se”, sa Sjöstedt efteråt.

I en kommande memoarbok avslöjar han hittills okända detaljer om överenskommelsen. Enligt boken erbjöd Löfven Sjöstedt andra eftergifter än politik.

”När Löfven ville kohandla om att Vänsterpartister skulle få diverse uppdrag tackade vi nej till det. För oss handlade det om politik, inte poster. Vi var förvånade över att de ens tog upp det.” skriver Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt släpper memoarer.
Jonas Sjöstedt släpper memoarer.

Han utvecklar inte vad Löfvens erbjudande bestod av. Hans tidigare pressekreterare Jessica Nordh, som är medförfattare till memoarerna, vill inte heller uppge det.

”Eftersom vi aldrig var intresserade så blev det aldrig konkret” skriver hon i ett sms till Aftonbladet.

Dålig stämning med Löfven

Det hemliga pappret innehöll enligt Sjöstedt en punkt om att regeringen och V skulle kunna fortsätta samarbeta i sakfrågor som inte omfattades av Januariavtalet. En annan punkt var att S skulle arbeta för att återinföra V-reformer som tagits bort i Januariavtalet, eller ”katastrofbudgeten” som Sjöstedt kallar den.

Sjöstedt nämner flera gånger i boken den ansträngda relationen mellan honom och Löfven. 2017 bjöd Löfven Sjöstedt och Ulla Andersson (ekonomiskpolitisk talesperson) på middag i Sagerska palatset. Löfven berättade att han inte ville gå fram med ett förslag om att begränsa vinster i välfärden och bad V-topparna att backa från sitt ställningstagande.

Stefan Löfven och Jonas Sjöstedts relation var frostig emellanåt.

”Stämningen gick från ledig till mycket obekväm på några minuter...i efterhand beskrev Ulla Andersson stämningen som så iskall att det kändes som att det hängde istappar längs väggarna.” skriver Sjöstedt.

Synbortfall och akutbil

Sjöstedt och Löfven hade flera möten även efter 2019. Innan han avgick bjöd han med efterträdaren Nooshi Dadgostar till ett möte med Löfven. De båda hade tidigare träffat de andra partiledarna, utom Jimmie Åkesson, i syfte att introducera Dadgostar för dem. Mötena beskrivs i boken som bra och vänliga.

”Mötet med Stefan Löfven var mer kärvt, det kan bero på att vi var mycket tydliga med att vi skulle avsätta honom om han lade fram Toijerutredningens förslag som grund för en lagstiftning i riksdagen. Med Löfven satt vi på varsin sida om ett stort mötesbord, med de flesta andra partiledare hade vi suttit och druckit kaffe och samtalat runt ett litet lågt bord. När vi gick därifrån sa jag till Nooshi att hon inte skulle ha några illusioner om Löfven. Han ville arbeta med Centerpartiet av politiska skäl, inte bara på grund av det parlamentariska läget.” skriver Sjöstedt.

Memoarerna innehåller också flera exempel på politikens pris, hur det hårda tempot påverkade V-ledarens hälsa. Han tampades länge med en smärtsam bältros, han drabbades av migrän och synbortfall under en kongress i Örebro.

”Jag var för tjock och hade migrän”

I oktober 2020 gjorde Sjöstedt en av sina sista debatter. Natten innan sov han dåligt, hjärtat slog snabbt och oregelbundet. Han ringde en vän som var akutläkare som omedelbart kom till hans övernattningslägenhet. Han kontaktade Nooshi Dadgostar och förberedde henne på att ta debatten i hans ställe. Men efter att ha medicinerats mot sitt höga blodtyck bestämde han sig för att medverka som planerat.

Jonas Sjöstedt och Noshi Dadgostar tillsammans under en tillställning 2020.

Med åren hade jag blivit en allt tyngre partiledare...Jag var för tjock, hade ofta känningar av bältros och migrän. Nu hade jag dessutom högt blodtyck och hjärtat slog oregelbundet av stress. Det var tydliga varningstecken” skriver Sjöstedt.

Jonas Sjöstedt var partiordförande för Vänsterpartiet januari 2012 till oktober 2020. Han bor i dag i Hanoi tillsammans med hustrun Ann Måwe och deras två barn. Memoarerna ”Allt kommer att bli bra” ges ut på Albert Bonniers förlag 27 augusti.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas Sjöstedt

Nooshi Dadgostar

Vänsterpartiet