FN: Ryssland använder tortyr "systematiskt"

TT-AP-AFP

Publicerad 2024-03-15

Erik Mose, chef för FN:s undersökningskommission vid mötet med rådet för mänskliga rättigheter i Genève där Rysslands systematiska sätt att använda tortyr diskuterades.

Ryssland fortsätter att använda tortyr och våldtäkt på ett systematiskt sätt i kriget i Ukraina, enligt en ny FN-rapport.

Ukrainska fångar utsätts för ”fruktansvärd” tortyr av ryska fångvaktare och det kan vara grund för krigsförbrytelser, enligt rapporten.

Tortyren tar sig många uttryck, såsom misshandel, verbala övergrepp, elektriska stötar och begränsad tillgång till mat och vatten, enligt Erik Mose, chef på FN:s undersökningskommission.

– Nya bevis stärker kommissionens tidigare slutsatser om att tortyr som används av ryska myndigheter i Ukraina har varit utbredd och systematisk, säger han.

Utredarna har talat med över 800 personer under 16 separata resor till Ukraina och beskriver Rysslands hantering av krigsfångar som ”fasansfull”.

– Hela behandlingen av krigsfångarna och den bild som framträder av hur de behandlades under långa perioder - månader - gör det möjligt för oss att använda ordet 'fasansfullt'”, säger Mose i samband med ett möte i rådet för mänskliga rättigheter i Genève.

Kränkningarna av de mänskliga rättigheterna har varit omfattande sedan Rysslands president Vladimir Putin beordrade sina trupper att invadera landet för mer än två år sedan.