Turkiet öppnar för att acceptera Finland i Nato

Turkiet öppnar för att acceptera Finland i Nato.

Det sa president Erdogan i ett tal under söndagskvällen.

– Sverige kommer att bli chockat, sa han i talet.

Turkiet öppnar för att acceptera Finland i Nato, det säger presiden Erdogan enligt AFP.

Beskedet kom under ett tal i staden Bilecik på söndagskvällen svensk tid.

Enligt presidenten är det inte aktuellt för Sverige att gå med i Nato innan regeringen beslutar om utlämning av ”de terrorister” som Turkiet vill ha utlämnade.

– De gör sig själva till åtlöje. Vi kan ge ett annat budskap om Finland om det behövs. Sverige kommer att bli chockat, sa Erdogan i sitt tal enligt nyhetsbyrån CNN Turk.

”De driver med oss˝

I sitt tal sa Erdogan att Sverige driver med Turkiet.

– Vi har gett dem en lista på 120 namn och såklart driver de med oss. De driver med oss enligt dem själva.

Tog upp koranbränningarna

Erdogan tog även upp Rasmus Paludans koranbränningar i Stockholm och Köpenhamn de senaste dagarna under en frågestund efter talet.

– Vi beter oss inte som dem. Det är inte så vi är uppfostrade. Försvann islam för att de brände koranen? (...) Danmark gjorde samma sak. Men vi står fast.

– De är okunniga. Perverterade. De tror att de för att de brände koranen så är jobbet gjort, det är det inte. Det här kommer bara att stärka vår tro.

Inte någon stor skillnad

Turkietkännaren Paul Levin, chef för institutet för Turkietstudier vid Stockholms universitet, säger att uttalandet inte är någon stor förändring jämfört med vad han tidigare sagt.

– Jag vet inte om president Erdogan har uttalat sig om frågan så här tydligt tidigare. Men i sak är det ingen stor förändring.

– Men Erdogan understryker att det är Sverige som han har problem med, säger Levin till TT.

Reaktioner i Finland

Chefen vid Finlands utrikespolitiska institut, Mika Aaltola, skriver på Twitter att man borde börja se över möjligheterna för Finland att gå med i Nato utan Sverige.

”Är det att Sveriges och Finlands Nato-vägar skiljs åt från varandra ett slutgiltigt ställningstagande eller bara ett förhandlingstaktiskt drag (från Erdogan)? Oavsett så är det dags att överväga alternativen. Vad skulle det innebära för Finland, som ju är en direkt måltavla för ryska intressen?”, skriver Aaltola.

Piritta Asunmaa på finländska utrikesdepartementet säger att de helt förlitar sig på medierapportering i nuläget, rapporterar Yle. De har inte fått några besked direkt från Turkiet.

– Vi kommer inte kommentera det. Jag kan konstatera att vi hittills inte har sett några konkreta åtgärder från Turkiet, säger Asunmaa.

Nato-chefen Stoltenberg och Turkiets president Erdogan.
Nato-chefen Stoltenberg och Turkiets president Erdogan.
Publisert:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN