Dödlig knivattack på skola i Frankrike

Uppdaterad 2023-10-14 | Publicerad 2023-10-13

En lärare har dött och minst två personer till skadades i knivdådet.

En man beväpnad med kniv har gått till attack mot flera personer på en gymnasieskola i Frankrike.

En lärare har dött och minst två personer är allvarligt skadade.

Enligt uppgift till franska medier ska gärningsmannen ropat ”Allahu akbar”.

Det var under fredagsmorgonen som mannen gick till attack mot flera personer på en gymnasieskola i staden Arras i norra Frankrike, rapporterar Le Parisien.

Enligt den franska tv-kanalen BFMTV har en lärare dött i attacken och minst två personer ha skadats allvarligt. Enligt kanalens uppgifter ska gärningsmannen även ha ropat ”Allahu akbar”.

Gärningsmannen greps och den lokala polisen meddelade att den omedelbara faran var över.

"Polisen har haft en insats på en gymnasieskola i Arras. Gärningsmannen är gripen", skriver Frankrikes inrikesminister, Gérald Darmanin.

Det dådliga knivdådet utreds som terror.

Terroråklagare har inlett utredning

Enligt uppgifter i franska medier ska den gripna gärningsmannen vara i 20-årsåldern och tidigare elev på skolan. Gärningsmannens bror ska även ha gripits i närheten av en annan skola, han ska dock inte ha varit beväpnad, enligt Le Parisien.

Enligt källor till tidningen ska mannen redan ha varit under utredning av polisen på grund radikalisering. Den nationella åklagaren mot terrorism har nu inlett en utredning gällande mord och mordförsök kopplat till terrorbrott.

Under lördagen säger Darmanin att det ”förmodligen finns en koppling mellan attentatet och det som just nu händer i Mellanöstern”, skriver AFP. Inrikesministern hänvisar till den eskalerande konflikten mellan Israel och terrorstämplade Hamas som startade den 7 oktober. Området Arras har både stora judisk- och muslimska befolkningsgrupper.

Fler gripanden

Under eftermiddagen utfärdade polisen i området ytterligare två varningar på andra gymnasieskolor i Arras. Strax innan 14.15 greps en person som hade tvingat sig in på gymnasiet Robespierre med en misstänkt ryggsäck. Polisens bombgrupp sökte igenom skolan efter sprängmedel.

Vid 16.15 meddelade länspolisen att man genomfört en kontroll och gripit en person i närheten av en tredje gymnasieskola. Personen ska, enligt uppgift till Le Parisien, vara känd för polisen sedan tidigare och burit en kökskniv på sig.

Följ ämnen i artikeln