Extrema vårar blir troligare: "Farligt varmt"

Sofia Eriksson/TT

Publicerad 2023-10-10

En man försöker svalka sig under en värmebölja i Rio de Janeiro i Brasilien i slutet av september.

Våren har varit ovanligt varm med temperaturer över 40 grader i Sydamerika.

Människans påverkan på klimatet har gjort det 100 gånger mer sannolikt med sådan extremvärme när det inte är sommar, enligt en ny studie.

Stora områden i Sydamerika har upplevt ovanlig värme under augusti och september.

Trots att det har varit tidigt om våren har temperaturen på vissa håll i Brasilien, Bolivia, Argentina och Paraguay nått över 40 grader. Många sydamerikanska länder har också den varmaste vintern som hittills har uppmätts bakom sig.

Ökar sannolikheten

Sådan extremvärme bortom sommarmånaderna i Sydamerika skulle ha varit ”extremt osannolik” utan människans påverkan på klimatet, enligt World Weather Attribution som drar slutsatsen att klimatförändringen gjort värmen 100 gånger mer sannolik.

Forskarnätverkets snabbanalys har tittat på de tio varmaste dagarna i rad i ett område som omfattar Paraguay, centrala Brasilien och regioner i Bolivia och Argentina där värmen var som mest extrem i augusti och september.

Det naturligt förekommande väderfenomenet El Niño kan ha bidragit till viss del, menar forskarna. Men den allra största boven är klimatförändringen – som gjorde värmeböljan minst 1,4 grader varmare än vad den skulle ha varit utan mänsklig påverkan, enligt analysen.

”Oroväckande”

”Det är oroväckande att temperaturer över 40 grader om våren börjar bli vanliga i många delar av världen”, skriver Izidine Pinto, forskare vid Royal Netherlands Meteorological Institute, i ett pressmeddelande.

”Det är verkligheten i vårt klimat som snabbt blir varmare. Vi upplever nu fler och fler farligt varma dagar varje år.”

Om inte världens länder snabbt minskar sina utsläpp av växthusgaser, som driver klimatförändringen, kommer vårvärmen bara att bli mer intensiv, påverka utsatta människor och störa ekosystem, varnar Izidine Pinto vidare.