Anna Maria Corazza Bildt byter parti

Publicerad 2023-09-18

Moderaterna vände henne ryggen 2018.

Nu kandiderar Anna Maria Corazza Bildt för Liberalerna 2024.

– Jag har inte bytt idéer och åsikter, jag står för samma frågor och värderingar, för ett starkt Europa, för frihet och företagande, säger hon på en pressträff.

Den tidigare moderata EU-parlamentarikerna lämnar slottet i Italien och satsar nu på att bli invald i EU-parlamentet för sitt nya part Liberalerna, i EU-valet nästa år.

Det skriver hon själv i en debattartikel i Expressen.

”Det är glädjande och jag har efter noggrant övervägande bestämt mig för att ödmjukt tacka ja. Jag har samma åsikt nu som då, arbetet för ett starkt Europa löses bäst tillsammans”, skriver Corazza Bildt, som är fru till Carl Bildt.

Med anledning av det höll Liberalerna en pressträff där Corazza Bildt själv medverkade.

Haft möte med Kristersson

– Jag är liberal i ideologisk bemärkelse och har alltid varit liberal, en sann europé. Så jag har inte alls ändrat mina åsikter eller min politik, säger hon på pressträffen.

– När det brinner i Europa och jag får frågan att engagera mig så måste jag engagera mig, jag kan inte sitta still.

Hon sa även att hon haft ett möte med statsminister Ulf Kristersson (M) som varit ”öppet och transparant”.

– Vi delar samma värderingar och kämpar för samma pro-europeisk agenda, säger Corazza Bildt.

På pressträffen ställdes en fråga till Johan Pehrson om hur han ser på att han nu egentligen står med en moderat parlamentsledamot som inte fick en plats i det partiet och som då valt Liberalerna i stället.

– Anna Maria är en stark europavän, en stark vän för att Sverige ska sitta vid bordet när framtidens politik beslutas, till exempel att vi ska vara medlemmar i euron, svarar Johan Pehrson.

Kommenterar beslutet om Moderaterna

Corazza Bildt svarade också då genom ifrågasätta:

– Du vet hela bakgrunden så jag vet inte var du vill med din fråga. Bakgrunden var känd, det var inte mitt val. Men nu är det framtiden som gäller, vi blickar framåt.

I ett mejl till Aftonbladet förklarar nu Anna Maria Corazza Bildt vad hon menade med svaret:

”Det är ett naturligt steg för mig. Jag har inte ändrat åsikt. Jag är fortfarande samma person som brinner för ett starkt Europa, för fred och frihet. Nu blickar jag framåt.”

Hon skriver också:

”En liten del ville inte ha mig som sin kandidat i Europavalet 2019. Men det är historia. Jag vänder blad. Vi måste alla arbeta tillsammans.”

Vill se fördjupat EU-samarbete

Anna Maria Corazza Bildt vill se ett fördjupat europeiskt samarbete i en tid då "krig, lågkonjunktur och antidemokratiska krafter hotar det fria Europa" och beskriver Liberalerna som Sveriges EU-vänligaste parti, skriver TT.

Flera partimedlemmar uppges ha nominerat Corazza Bildt för att ställa upp i EU-valet för Liberalerna. Sedan 2019 är Karin Karlsbro partiets Europaparlamentariker.

– Vi har ambitioner för mer än ett mandat, säger partiledaren Johan Pehrson.

Nu inleds ett rådgörande provval, vem som sätts upp på valsedeln blir  fastställt på Liberalernas landsmöte i november.

2018 petades veteranen Corazza Bildt från Moderaternas lista till EU-valet. Då hade hon suttit i EU-parlamentet sedan 2009 och varit den moderat som fått överlägset flest personkryss i flera av valen. I valet innan drog hon in 87 000 personkryss.

– Jag ska återkomma till hur det här påverkar mina relationer med Moderaterna som jag trodde var min familj i Sverige, sa hon till Aftonbladet då.

Det gjorde hon – med besked. Ett par dagar senare sa hon:

– Förfarandet har präglats av makt och mygel på ett sovjetiskt sätt. De som ville kasta ut mig har lyckats. Vi måste förändra vår kultur inom Moderaterna kring hur vi behandlar starka kvinnor.

Anna Maria Corazza Bildt har sedan dess tagit över ansvaret för familjens hotellverksamhet på slottet Tabiano Castello i Emilia Romagna i italienska Parma.

Anna Maria Corazza Bildt och Carl Bildt.