Donald Trump

Trumps ilska mot Facebook: Kan förstöra comeback

Av: 

Johan Edgar

NYHETER

Donald Trump fortsätter vara avstängd från Facebook.

Och det kan förstöra hans möjligheter till comeback.

Expresidenten sägs vara allt mer övertygad om att ställa upp 2024 och behöver plattformen, uppger Axios.

Beskedet från Facebooks oberoende tillsynsnämnd att det var rätt att stänga av Donald Trump efter stormningen av Kapitolium – men att företaget måste återkomma inom sex månader med en mer noggrann prövning av fallet, beskrivs som en mardröm för techjätten.

– Facebook har skapat denna nämnd, denna så kallade oberoende nämnd, eftersom de vill att nämnden ska ta de svåra besluten åt dem. Men det nämnden nu säger är ”ni gjorde rätt som stängde av honom då, men ni kanske inte ska stänga av honom för alltid”. Så nu slår allt tillbaka på Zuckerberg, säger CNN:s mediereporter Donie O’Sullivan i den egna tv-kanalen.

Nu måste alltså företaget själv med vd:n Mark Zuckerberg i spetsen bestämma om avstängningen ska vara permanent, samtidigt som i princip varenda republikan är på krigsstigen mot Facebook.

"Vi kommer att ta nämndens beslut i beaktande och bestämma oss för en åtgärd som är tydlig och proportionerlig" säger Nick Clegg, Facebooks ansvarige för globala frågor, i ett blogginlägg och lägger till att Trumps konton kommer att vara avstängda under tiden.

Donald Trump

Foto: Patrick Semansky / AP

Behöver Facebook i strategin

Donald Trump rasade rejält mot nämndens beslut.

"Dessa korrumperade sociala mediebolag måste betala ett politiskt pris och aldrig igen tillåtas förstöra och decimera vår valprocess”, säger han bland annat i ett uttalande.

Enligt Jonathan Swan, profilerad politisk reporter på sajten Axios, är Donald Trumps och hans allierades ilska välmotiverad. Enligt hans källor lutar det mer och mer åt att expresidenten ställer upp i valet 2024 och då behöver man Facebook.

”Trumps medarbetare var försiktigt optimistiska inför att han skulle få tillbaka plattformen. Och ja, den inre cirkeln har ökat i tron på att han ställer upp 2024. Facebook är central för strategin, precis som den var 16 och 20”, skriver han på Twitter.

Han menar att Facebook främst är viktig för expresidenten för att samla in pengar och stärka finanserna i valkampanjen. Men också för att nå och mobilisera väljare.

Vill hämnas i kongressen

Mark Meadows, Trumps förre stabschef, hotar nu med kongressens hämnd.

– Det är en ledsam dag för USA, men en ännu ledsammare dag för världens alla Facebook som levt i en slags vilda västern-miljö när det gäller regleringar. Jag kan säga att det kommer att förändras, säger Mark Meadows till Fox News.

Och många av Donald Trumps allierade i kongressen har liknande budskap till Facebook.

”Om Facebook är så mäktigt att man tror att man kan tysta ledarna ni har valt, är det dags för konservativa att driva antikartellagstiftning”, skriver bland annat Jim Banks, ledamot i representanthuset på Twitter.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Facebook

Mark Zuckerberg