Nyheter

Västmakter till Kina: Stoppa folkmordet

Av: 

TT

Uppgifter om förföljelser och förtryck och att exempelvis moskéer förstörts i Xinjiang tillbakavisas av Kina. Arkivbild.

Foto: Mark Schiefelbein/ AP/ TT

NYHETER

Människor torteras i Xinjiang. Kvinnor tvångssteriliseras. Det påtalade flera FN-ambassadörer under ett möte som kritiserade Kinas behandling av uigurer.

FN-ambassadörer från USA, Storbritannien och Tyskland skrädde inte orden under ett FN-möte om uigurers situation i den kinesiska regionen Xinjiang på onsdagen.

– Vi kommer att stå på oss till dess att den kinesiska regeringen upphör med sina brott mot mänskligheten och folkmordet på uigurer och andra minoriteter i Xinjiang", sade den amerikanska FN-ambassadören Linda Thomas-Greenfield.

Människorättsorganisationer som Human Rights Watch och Amnesty International deltog i det digitala sammanträdet, där även vittnesmål från uigurer spelades upp.

Storbritanniens FN-ambassadör påtalade att det finns bevis på att massarresteringar och tortyr sker i Xinjiang.

– Om ni inte har något att dölja, varför tillåter ni inte FN:s människorättschef (Michelle Bachelet) fritt tillträde? sade deras tyska kollega, FN-ambassadören Christoph Heusgen på mötet.

Kina hade redan i förväg kritiserat mötet och uppmanat andra länder till bojkott. Regimen tillbakavisar att förtryck förekommer i regionen. De interneringsläger, där minst en miljon uigurer och andra muslimska minoriteter rapporteras sitta fängslade, är enligt Peking i själva verket omskolningsläger för religiösa extremister.

"Den nuvarande situationen i Xinjiang är den bästa någonsin", skrev den kinesiska delegationen i ett uttalande i samband med mötet.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: