Coronapandemin

Ulf Kristerssons vaccinationskritik: ”Orimligt och farligt”

Av: 

Olof Svensson

NYHETER

Moderaterna rasar mot de nya vaccinationsprioriteringarna.

Ulf Kristersson hävdar att de ställer grupper mot varandra i samhället.

– Papperslösa, ska de gå före i kön för att de är papperslösa? Det där är en otrolig farlig väg att gå.

Folkhälsomyndigheten meddelade i går att prioriteringsordningen för vaccination mot covid-19 ändras.

Förändringen innebär bland annat att de som lever i socialt utsatta situationer ska få vaccin före den stora allmänheten. Myndigheten nämner till exempel hem- eller papperslösa. Moderaterna är mycket kritiska till de nya prioriteringarna. Partiledaren Ulf Kristersson anser att ordningen är diffus.

– Jag tror att det här är en riktigt farlig väg att vandra. Här är man inne på ett sluttande plan, säger han.

Riktigt farligt

Kristersson ifrågasätter vilka individdata som ska användas om utsatthet, materiella förhållanden, psykosociala aspekter och levnadsvanor ska beaktas. Han anser också att det kan försinka hela vaccinationsprocessen och göra arbetet svårt för regionerna som redan är hårt arbetsbelastade.

En annan invändning är att samhällsgrupper ställs mot varandra.

– Ska man gå in på individnivå och kolla vilken sorts utsatthet människor lever i? Jag tror att det är riktigt, riktigt farligt. På samma sätt som det är otroligt farligt när chefer i ett antal kommuner har använt sin ställning för att själva gå före i kön. Sådant skapar ifrågasättande av den grundläggande rättvisan i hela vaccinationsprogrammet.

Ulf Kristersson. Arkivbild.

Problemet är de som är rädda

Kristersson anser att den allmänna vaccineringen måste vara just allmän och präglas av jämlikhet och likabehandling. Flera andra moderater riktar också kritik mot Folkhälsomyndighetens besked.

Maria M Stenergard, Moderaternas migrations- och socialförsäkringspolitiska talesperson, beskriver det som ”orimligt” i en tweet, medan det moderata kommunalrådet i Växjö, Oliver Rosengren, i en tweet kallar det ”stötande”.

Tycker du inte det är rimligt att samhället prioriterar och hjälper de som är mest utsatta?

– Absolut, men det rimligaste sättet är att komma igång med den riktigt storskaliga och framgångsrika informationskampanjen som verkligen når fram till människor som är rädda och inte vill vaccinera sig. Det är det stora problemet. Kör igång den kampanjen omedelbart. Det tar tid att bygga upp viljan att vaccinera sig, säger Ulf Kristersson. 

Aftonbladet har sökt Folkhälsomyndigheten för en kommentar. Generaldirektör Johan Carlson kommenterade de ändrade rekommendationerna under en presskonferens i går.

– Den som har störst behov av skydd mot covid-19 ska erbjudas vaccinet före den som löper lägre risk för allvarlig sjukdom och död, sa han.

 

PODD Håller svenska vaccinplanen?

Aftonbladet Daily med Richard Bergström, Sveriges vaccinsamordnare.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

De står näst i tur att vaccineras – nya prioriteringar

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Ulf Kristersson

Moderaterna

Covid-19

Folkhälsomyndigheten

Vaccin