Regeringen vill införa pandemilag

Ska begränsa folksamlingar i butiker och kollektivtrafik

Publicerad 2020-10-19

För att få bukt med folksamlingar i kollektivtrafiken, butiker och badplatser vill regeringen införa en ny lag.

Det meddelar socialminister Lena Hallengren (S) till DN.

– Den här pandemin har bara börjat, säger hon.

Lagstiftningen som finns i dag kan bara påverka det som räknas som allmän sammankomst och offentliga tillställningar, till exempel demonstrationer, idrotts- eller kulturevenemang.

För att även kunna reglera hur många som får vistas i till exempel en butik, buss eller badplats vill regeringen nu införa en så kallad pandemilag.

Det säger socialminister Lena Hallengren (S) till DN.

Lena Hallengren (S).

Kommer nästa sommar

– Vi behöver hitta ett sätt att snabbt ta fram en lagstiftning där vi kan vidta åtgärder som vi inte kan göra i dag med smittskyddslagen och ordningslagen, säger socialminister Lena Hallengren (S) till tidningen.

Snabbt i lagstiftningssammanhang är däremot relativt. Det går inte att införa en sån här lag på bara några veckor, säger socialministern. Pandemilagen skulle kunna påverka den grundlagsskyddade friheten och måste därför tas fram varligt. Tidigast i sommar hoppas regeringen få den nya lagen på plats.

– Den här pandemin har bara börjat. Vi är förmodligen inte ens mitt i den, utan vi har fortfarande lång tid kvar innan pandemin är över. Det är pandemi av historiska mått i en kris vi inte skådat tidigare. Vi har behövt hantera så många förändringar och besöksförbud. Vi har helt enkelt inte hunnit med att göra alla delar, säger Lena Hallengren till tidningen.

Samtidigt säger hon att nattklubbsverksamheten så som den bedrivits den senaste tiden inte är okej.

Regeringen ska också utreda en mer långsiktig lag som ska kunna gälla vid pandemier i framtiden.

ANNONS