Abubaker Mohamad Awad döms för mordet på Tommie Lindh

Abubaker Mohamad Awad, 23, döms till livstids fängelse för knivmordet på 19-åriga Tommie Lindh.

23-åringen knivhögg honom i bröstet och nacken under en efterfest i Härnösand i våras.

Därefter våldtog han en kvinna under knivhot.

Tommie Lindh, 19, knivhöggs allvarligt på en efterfest hemma i sin studentlägenhet den 10 maj i Härnösand. Han opererades akut på Sundsvalls sjukhus men fördes senare med ambulanshelikopter till Karolinska universitetsjukhuset i Solna. Dagen efter attacken dog han av sina skador.

Abubaker Mohamad Awad, 23, greps i lägenheten och döms nu till livstids fängelse efter att ha knivhuggit Tommie Lindh i nacken och bröstet.

Han döms även för försök till grov misshandel, grov våldtäkt, våldtäkt samt grovt olaga hot.

Under knivhot våldtog Abubaker Mohamad Awad en kvinna på festen. Kvinnan och Tommie Lindh slog larm till polisen. Innan patrullen kom fram till platsen hade Abubaker Mohamad Awad knivhuggit Tommie Lindh till döds. Därefter våldtog han kvinnan ännu en gång under knivhot.

Abubaker Mohamad Awad, 23.
Abubaker Mohamad Awad, 23.

Hävdar nödvärn

Åklagaren hade yrkat på livstid, medan försvaret hävdade att han agerat i nödvärn. Enligt Abubaker Mohamad Awad ska han känt sig hotad av Tommie Lindh och att ha inte skulle ha fått lämna lägenheten, varpå han inte såg någon annan utväg än att knivhugga honom.

En polis berättar i förhör att han betedde sig anmärkningsvärt i arresten efter gripandet och gjorde grimaser och gestikulerade med gängtecken.

Abubaker Mohamad Awad har nekat till mord, men vidgått att han hotat Tommie Lindh med kniv samt övriga omständigheter kring brotten. Enligt tingsrätten har han begått mordet med särskilt hänsynslöshet varpå han döms till livstids fängelse.

Frias från mordförsök

Abubaker Mohamad Awad åtalades förutom för mord även för försök till mord, grov våldtäkt, våldtäkt och grovt olaga hot. Han ska ha slagit en man med knytnävsslag samtidigt som han haft en kniv i handen och åtalades för mordförsök, medan han själv nekat till att försökt döda mannen och hävdat att han agerat i självförsvar. Enligt tingsrätten är det inte bevisat att han med avsikt försökt döda mannen, men att det står klart att han är skyldig till försök till grov misshandel.

Abubaker Mohamad Awad ska betala skadestånd på sammanlagt 405 000 kronor till Tommie Lindhs anhöriga, samt till de två andra brottsoffren.

Tommie Lindh .
Tommie Lindh .
Två olika knivar har använts av 23-åringen, misstänker polisen.
Två olika knivar har använts av 23-åringen, misstänker polisen.
En kniv hittades i en askkopp utanför bostaden.
En kniv hittades i en askkopp utanför bostaden.
Tommie Lindh blev bara 19 år gammal.
Tommie Lindh blev bara 19 år gammal.
Publisert:

LÄS VIDARE