Vattenskotrar

Nya beskedet: Förarbevis för vattenskoter kommer krävas

Av: 

Amanda Hällsten

NYHETER

Det har varit en het debatt länge – nu har ett beslut fattats.

Från och med nästa sommar krävs ett förarbevis för att köra vattenskoter.

Redan i sommar kan man hoppa på en utbildning.

Riksdagen har nu fattat beslut om att det ska krävas förarbevis för att köra vattenskoter, skriver Transportstyrelsen i ett pressmeddelande.

Frågan om det ska krävas förarbevis eller inte för att köra vattenskoter har debatterats en längre tid, framför allt i takt med att det blivit ett allt mer populärt färdmedel på vattnet. Samtidigt har antalet vattenskoterolyckor ökat, vilket väckt kritik mot fordonet.

Kravet på förarbevis för vattenskoter kommer börja gälla den 1 maj 2022. Det innebär att alla som planerar att köra vattenskoter nästa sommar måste utbilda sig denna sommar.

Då kan man utbilda sig

Transporstyrelsen jobbar just nu för att utbildarna ska komma igång så fort som möjligt.

– Det är kort om tid både för utbildare och förare. Målet är att inga förare ska bli strandsatta under nästa säsong. För att lyckas med det behöver utbildarna börja boka in elever på sina utbildningar på en gång. Så nu förbereder vi oss för att kunna godkänna utbildarnas ansökningar utan dröjsmål, säger Bo Bergström, sektionschef på Transportstyrelsen.

Om man kör vattenskoter utan förarbevis efter 1 maj 2022 kan man straffas med böter. Man måste vara minst 15 år för att kunna utbilda sig.

Det kommer vara polisens uppgift att kontrollera om alla vattenskoterförare har ett förarbevis.

Har man däremot redan ett förarintyg för köra fritidsbåtar, kustskepparintyg eller ett manöverintyg för högfartsbåt behöver man inte gå utbildningen. Undantag gäller också för den som har yrkesutbildning till fartygsbefäl.

ANNONS

Missa inte: De nya muminmuggarna "Gul och Blå" finns nu att köpa hos Cervera!

Extern länk från Cervera

Köp här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Vattenskotrar