"Unikt åtal" om gängrekrytering i tingsrätten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
En man åtalas för människohandel efter att ha utnyttjat två pojkar för narkotikaförsäljning, enligt åklagarna. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
En man åtalas för människohandel efter att ha utnyttjat två pojkar för narkotikaförsäljning, enligt åklagarna. Arkivbild.

NYHETER

En 27-årig man står inför rätta för människohandel, anklagad för att ha rekryterat två tonårspojkar att sälja narkotika åt ett kriminellt nätverk.

Pojkarna försattes i en utsatt situation och rekryteringen ska enligt åklagaren bedömas som brottslig, även om de själva gick med på det.

– Det som vi gör gällande är att det har skett en rekrytering av målsägande in i vad vi påstår är en kriminell organisation. Den verksamheten har gjort att de hamnat i en situation som inneburit nödläge för dem, sade åklagaren Paulina Brandberg i sin sakframställan i säkerhetssalen i Stockholms tingsrätt på tisdagen.

Hon har tidigare beskrivit åtalet som unikt och sagt att rubriceringen om människohandel för rekrytering av ungdomar in i gängmiljön inte tidigare prövats.

– Vi vill särskilt betona att målsägande är under 18 år och i den situationen krävs inget otillbörligt medel. Lagstiftningen (avseende människohandel) är tillämplig även i det fall målsäganden samtyckt till förfarandet, sade Brandberg.

Krimnellt nätverk

Tillsammans med ytterligare elva personer är 27-åringen även åtalad för grovt narkotikabrott. Enligt utredningen har de tolv ingått i ett större brottsnätverk som misstänks ha styrt narkotikahandeln i förorten Vårberg i södra Stockholm. 27-åringen pekas ut som en ledargestalt inom nätverket.

I tingsrätten spelades en rad samtal upp där man enligt åklagarna hör hur mannen på olika sätt styr och uppmanar pojkarna, då 17 år gamla, att sälja narkotika.

När pojkarna värvades är okänt, med utnyttjandet ska i vart fall enligt åklagarna ha pågått sedan november i fjol till februari i år då 27-åringen greps.

Hänvisar till annan dom

För att påvisa nödläget som pojkarna försatts i på grund av rekryteringen lyfte åklagare Lars Ågren, som också driver åtalet, att de båda pojkarna attackerades med kniv i Vårberg centrum i början av januari i år. En man dömdes sedan för grov misshandel efter attacken.

– Den domen visar nödläget där de är ute och säljer narkotika i Vårbergs centrum efter att ha rekryterats och exploaterats av NN (27-åringen). Därför har domen bäring, det är farligt för en ung person att sälja narkotika, sade Ågren.

Pojkarna har dock inte velat medverka i utredningen.

27-åringen själv förnekar brott och hans advokat Torben Setterlund sade i rätten att mannen inte har gjort sig skyldig till något av det som åklagarna påstår. Enligt Setterlund var det inte heller 27-åringen som hördes i telefonsamtalen som åklagaren spelade upp för rätten.

– Han äger en telefon som numret är kopplat till, men han har lånat ut den en hel del, och haft den utlånad till en annan person. NN (27-åringen) talar inte i något av de uppspelade samtalen.

Stök i rättssalen

Rättegången i målet har redan pågått i flera veckor och rönt stor medial uppmärksamhet. Dagens Nyheter har rapporterat om återkommande stök och hot mot vittnen från de tilltalade i tingsrätten.

En av de tolv tilltalade är redan utvisad från tingsrätten och får följa förhandlingen från en sidosal. Tisdagens förhandling inleddes med att rättens ordförande, rådman Sara Rosén, påminde om att var hon som bestämde i rättssalen.

– Jag vänder mig till de tilltalade: Det är inte accepterat med utrop, skratt eller kommentarer. Den som inte kan sköta sig kommer inte få stanna kvar i rättssalen utan kommer att utvisas.

Den uppmaningen följdes i stort av samtliga i rättssalen under tisdagen. Endast vid ett fåtal tillfällen fick ordföranden be om tystnad i tingsrätten.

På torsdag fortsätter förhandlingen, då är det tänkt att bland annat de båda pojkarna ska höras i rätten.

Publicerad: