Ministern: Vi behöver ingenjörer – inte diskare

Av: TT

Publicerad:
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring, säger han till Sydsvenskan. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) vill strama åt reglerna för arbetskraftsinvandring, säger han till Sydsvenskan. Arkivbild.

Sverige bör inte tillåta arbetskraftsinvandring till lågkvalificerade yrken där det inte råder brist på arbetskraft, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) till Sydsvenskan.

I dagsläget får ett företag bjuda in en person från ett land utanför EU för att jobba med vad som helst, utan att det först prövas om det råder brist på arbetskraft.

– Vi har ultraliberala regler. Sverige är det enda land i världen som tillåter arbetskraftsinvandring till yrken där vi inte har någon brist, säger Morgan Johansson till Sydsvenskan.

Det bäddar för exploatering av arbetskraft, anser ministern.

– Kommer du till Sverige som efterfrågad ingenjör blir du väl omhändertagen. Kommer du som diskare eller personlig assistent är du helt i händerna på arbetsgivaren. Det kan sluta med att du tvingas jobba för 30 kronor i timmen och bo i en källare.

Socialdemokraterna vill nu återinföra regler där det först sker en prövning av arbetskraftsbehovet, och där bara kvalificerad invandring tillåts, som ingenjörer och läkare.

Men samarbetspartierna Liberalerna och Centern var tillsammans med Miljöpartiet med och drev igenom de nuvarande reglerna. Efter rapporter om omfattande fusk med anställningskontrakt har L och C gått med på en utredning om regelverket.

Morgan Johansson tror att samarbetspartierna kan gå med på att höja lönekravet från dagens 13 000 kronor i månaden, och att införa krav på att arbetskraftsinvandraren kan försörja sin familj.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN