Coronapandemin

Tegnells nya julbesked: Så får vi fira

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Snart kan svenskarna spika sina planer för jul och nyår.

Trots att smittan tros vara på nedgång i slutet av december är utsikterna för en jul med släktfirande mörka, enligt Anders Tegnell.

– Det blir en väldigt annorlunda jul.

Dagens besked om att Sverige kan ha nått toppen av den andra coronavågen om två veckor har väckt hopp inför jul- och nyårsfirandena.

Men medan regeringar i flera andra europeiska länder har kommit med besked om vad som gäller inför högtiderna kommer svenskarna att få vänta till nästa vecka innan de kan börja planera.

Men redan idag kom Anders Tegnell, statsepidemiolog, med några besked.

Anders Tegnell.

Inga kära återseenden till jul

Restriktionerna kommer att vara väldigt strikta, enligt Folkhälsomyndigheten. Några julfiranden som innebär kära återseenden med långväga släkt och vänner finns inte på kartan.

– Det här blir en annorlunda jul, som vi får fira i små sällskap med de vi normalt umgås med. Det är svårt att se så snabba svängningar i viruset så att man åter kan börja träffas som man gjorde innan, sa Anders Tegnell, statsepidemiolog på Folkhälsomyndigheten under dagens pressträff.

Akrivbild.

Men det kommer dock inte att bli tal om något totalt reseförbud.

– Det kommer att vara möjligt att resa, men man måste göra det på ett väldigt ansvarsfullt sätt, säger Anders Tegnell.

Många har bokat resor till fjällen inför helgerna. Hur ser du på det?

– Det handlar om hur man agerar och att man ska ha så få sociala kontakter som möjligt. Kan man genomföra resan på ett sådant sätt så kan det vara okej.

Inställd after ski

Enligt Anders Tegnell är skidåkningen i sig inget problem. Riskerna är trängsel i liftköer, om man bor trångt i stugor och de sociala aktiviteterna efter åkningen. Folkhälsomyndigheten för diskussioner med skidlänen om åtgärder för att minska risken för smittspridning.

Problemet är after-skin. Den kommer inte att äga rum som i våras. Genom att undvika det undviker man risken i regionerna.

Kan det bli aktuellt med ytterligare skärpningar i restriktioner och råd för att få ner smittspridningen så att vi ändå kan fira jul tillsammans?

– En del har diskuterat på det sättet men jag tror att det är svårt att göra så och sen öppna snabbt inför jul. Att tro att vi med ytterligare åtgärder kommer kunna fira en vanlig jul, nej jag tror inte att det kommer att bli möjligt, säger Anders Tegnell.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

Men hur läget till jul och nyår kommer att bli och ifall Folkhälsomyndighetens scenario blir verklighet beror till stor del på hur restriktioner och lokala råd följs.

– – Vi har ett hopp om att vi ska kunna påverka pandemin på det här viset men jag vill betona att vi inte är mästare på att beräkna hur det kommer att se ut. Det här bygger på att vi har en god följsamhet av de lokala råden och en god social distansering, sa Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, på en pressträff under torsdagen.

ANNONS

Klicka hem dina munskydd enkelt här - handla hos MEDS.

Extern länk från MEDS

Beställ här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya scenariot: Coronatopp i december

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Anders Tegnell

Folkhälsomyndigheten

Jul

Coronaviruset