Coronapandemin

Kaos på springbreak i Miami – inför utegångsförbud

Rapporter om trängsel, upplopp och våld: Som en rock-konsert

Av: 

Anna Sjögren

NYHETER

Amerikanska ungdomar har vallfärdat till Miami Beach för att fira vårledigheten - trots pandemin.

Nu utlyser stadens borgmästare nödläge och inför utegångsförbud för att få kontroll på det urspårade festandet i staden.

– Det är en nivå av kaos och oordning som är mer än vad vi kan uthärda, säger Dan Gelber, borgmästare.

Under pandemin och ett USA med coronarestriktioner har amerikanska collegeungdomar som vill åka och fira sin vårledighet inte lika många alternativ som andra år. Det har fått ovanligt många av dem att flockas i Miami Beach i år.

Bilder från stadens nöjesdistrikt visar hur tusentals människor festar som om det var 2019 och pandemin inte fanns. Scenerna på Ocean Drive under fredagen liknades, av Raul Aguila, stadsdirektör, vid en rock-konsert.

– Det såg ut som en rock-konsert. Du kunde inte se asfalten och du kunde inte se gräset, sa han under en pressträff.

”Kaos och oordning”

Under lördagen utlyste Dan Gelber, borgmästare, ett nödläge i staden.

– För många kommer utan minsta avsikt att följa reglerna och resultatet har blivit en nivå av kaos och oordning som helt enkelt är något mer än vad vi kan uthärda, säger han till CNN.

Det har kommit flera rapporter om upplopp och vid ett tillfälle ska skott ha skjutits i luften. Enligt NBC Miami har en man dött efter att ha skjutits tidigare i veckan.

Nu införs utegångsförbud från klockan åtta på kvällen i stadens nöjesdistrikt och den centrala gatan Ocean Drive stängs både för fordon och fotgängare. Större vägar in till staden stängs också av för att hindra nya partysugna springbreak-firare att ta sig dit.

– Det här var inte ett lätt beslut att fatta. Vi gör det här för att skydda folkhälsan och säkerheten, sa Raul Aguila under en pressträff.

”Vi vill inte ha er här”

Åtgärderna ska gälla under de närmsta 72 timmarna inledningsvis.

Restauranger och nattklubbar uppmanas att hålla stängt under utegångsförbudet. Ett av stadens hotell har beslutat att stoppat servering av mat och dryck av oro för sin personals hälsa.

Den lokala polisen har ökat sin närvaro på gatorna och i veckan fick man in förstärkning från ett annat polisområde för att hantera det stökiga läget i staden. Under torsdagen och fredagen gjordes dussintals gripande per dag, enligt polisen.

Minst två gånger har polisen skjutit pepper balls, ett slags pepparsprayprojektiler, för att bryta upp folksamlingar. Bland annat under ett storbråk på en restaurang där bestick kastades som vapen. En lokal polischef säger att man gjort allt man kan för att stoppa festande och stök.

– Vi har extra poliser överallt, vi kommer att gripa folk och vi har gjort det. Vi kommer att hålla ordningen, sa borgmästare Gelber.

– Om ni kommer hit för att balla ur, åk nån annanstans. Vi vill inte ha er här.

PODD Hur påverkar pandemin våra barn?

Aftonbladet Daily med Karolina Jackson Alvage, kurator på Bris.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd 20-pack i hög kvalitet - klicka hem dina här.

MEDS

Publisert:

LÄS VIDARE

Konsertpublik packar sig som sillar varje helg

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Miami Beach