Polarvirvlarna kollapsar – klimatförändringarna kan ligga bakom kylan

Den globala uppvärmningen sker mer än dubbelt så snabbt i Arktis.

Detta kan ligga bakom köldknäpparna i Europa och USA.

– För att det ska vara extrema minusgrader på ett ställe måste det finnas ett motsvarande överskott någon annanstans, säger klimatexperten Michael Tjernström.

De första månaderna 2021 har varit kallare än de senaste tio åren i Sverige och just nu slår flera städer i den amerikanska södern rekord i köldknäppar. Men väder är inte någonting geografiskt isolerat. Ett uppvärmt Arktis kan vara anledningen till ett kyligare klimat på andra breddgrader.

Arktis värms upp snabbare än någonsin.
Arktis värms upp snabbare än någonsin.

I klimatkretsarna kallas det varmt Arktis – kalla kontinenter. Forskare misstänker att den snabba uppvärmningen av Arktis påverkar klimatet söderut till att bli mer extremt under vintertid.

– För att det ska vara extrema minusgrader på ett ställe måste det finnas ett motsvarande överskott någon annanstans, säger Stockholms universitets klimatexpert Michael Tjernström.

Michael Tjernström, klimatexpert.
Michael Tjernström, klimatexpert.

Polarvirvlar som kollapsar

Väderfenomenet det rör sig om, jetströmmar eller polarvirvlar som det också kan kallas, i sig är egentligen ingenting konstigt. Vindströmningar som El Nino eller La Nina är exempel på två regelbundna fenomen som påverkar temperaturerna. Men polarvirvlarna har ändrats i år och forskare undersöker om de globala uppvärmningarna innebär att detta är något vi kommer bli tvungna att välja oss vid.

– Det korrekta svaret är att vi vet inte. Det här har inte hänt tillräckligt ofta för att vi ska kunna se en korrelation, säger Michael Tjernström.

Polarvirvlar brukar nämligen oftast se ut som just virvlar. Därför håller sig den arktiska kylan till den norra hemisfären där den hör hemma till skillnad från nu, när virveln kollapsat och förvandlats till mer utdragna spiraler som går från Arktis ner över ekvatorn.

– Det som driver polarvirveln är temperaturskillnaderna mellan tropikerna och Arktis. Hypotesen är att eftersom Arktis nu värms upp mycket snabbare än tropikerna så minskar den temperaturskillnaden. Det gör att virveln kollapsar och blir till vågor som tar ner kall luft till kontinenterna så att det blir väldigt kallt på våra breddgrader och varmt i Arktis, säger Michael Tjernström.

Starten av 2021 har varit kallare än de senaste tio åren. Arkivbild.
Starten av 2021 har varit kallare än de senaste tio åren. Arkivbild.
Badande isbjörn. Arkivbild.
Badande isbjörn. Arkivbild.

PODD Larmet om isarna

Aftonbladet Daily med Staffan Lindberg, klimatreporter på Aftonbladet.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE