Coronaviruset

Halli hallå... är det någon som vill ha vaccin?

I går morse fanns 1 600 lediga tider

Av: 

Adam Westin

NYHETER

Stockholm har lägst andel vaccinerade i landet.

Nu erbjuds vaccin till 75-plussare – men på påskafton fanns väldigt många lediga tider på Stockholmsmässan.

– Jag ska försöka locka hit lite vänner, säger nyvaccinerade Karin Ricklid som förvånas av den dåliga uppslutningen.

Många svenskar väntar otåligt på att vaccineras mot covid-19. I Stockholm har det gått långsammast av alla regioner.

Men förvånansvärt nog fanns på påskafton en uppsjö av lediga tider på Stockholmsmässan i Älvsjö, som hanteras av Vaccindirekt. Enligt uppgifter som florerade på plats hade bara 500 av 1 500 tillfällen bokats, och lediga tillfällen fanns under hela dagen.

När Aftonbladet besökte Stockholmsmässan på lördag förmiddag var det mycket glest med folk utanför mässlokalen. Karin Ricklid som just fått sprutan i armen satt med mobilen i hand för att tipsa vänner och bekanta.

– Det känns jättekonstigt, jag vet så många som vill slippa den här isoleringen som vi har haft nu. Så jag är väldigt förvånad, måste jag säga.

Hade tipsats av bekanta

Alla lediga tider väcker frågor kring hur väl informationen har nått ut. Aftonbladet frågade ett flertal pensionärer hur det kom sig att de kommit hit.

– Min sonhustru ringde, och sa att hon hade bekanta vars föräldrar varit här och fått tid väldigt fort. Så vi bokade i går och fick tid idag, säger Margareta Ahlström som fyller 75 år i höst.

”Man får ju ingen information, det enda är ju massmedia. Och det är endera åt det ena eller andra hållet”, säger Margareta Ahlström.

– Min väninna ringde och berättade det här. ”Skynda dig att göra det här före påsk”, sa hon, ”och man behöver inte vänta mer än några dagar”, säger 78-åriga Gerd.

 

– Det var en kompis som sa det. Som hade någon bekant i hälsobranschen, som hade hört det från någon, säger Sten Pettersson, 77.

Är inte det en lite konstig väg att få reda på att man kan vaccineras?

– Jo, jag tycker det. Jag trodde jag skulle få nåt meddelande från hälsocentralen, men det har jag inte fått. Jag har kollat på deras hemsida varenda dag men det står ingenting där. Det är dåligt med information, säger Sten Pettersson.

Karin Ricklid var den enda tillfrågade personen som nåtts av information direkt från Region Stockholm.

– Jag fick ett mejl att jag kunde gå in på här appen ”Alltid Öppet”, men jag tror inte att det är många som har den. Man får ju ingen tid tilldelad, utan jag fick gå in och boka. På Sabbatsberg och Karolinska var det fullt, men här fanns det massor av tider kvar.

Karin Ricklid smsar vänner och bekanta.

Vaccinsamordnaren: ”Bra att informationen sprids”

Magnus Thyberg, vaccinsamordnare i Region Stockholm, har fått rapporter om att det funnits väldigt många lediga tider under påsk. Framförallt på Stockholmsmässan, men även på andra ställen.

– Det kanske är många som inte tänker på att det kan finnas lediga tider, utan tänker att det är fullt. Det är ju jättebra att sprida informationen om att man nu kan boka in sig för vaccination, och att det finns gott om tider under påskhelgen.

Det var i onsdags som Region Stockholm meddelade att personer födda 1946 eller tidigare nu erbjuds vaccin mot covid-19, med start denna vecka.

Ödsligt utanför vaccineringen.

Magnus Thyberg tycker att man informerat brett, och uppger att regionen är i färd att skicka brev till alla medborgare i åldersgruppen.

Men om det finns så här många lediga tider – känns det inte som att något slagit slint i informationen?

– Vi försöker informera så mycket som vi bara kan, i alla de kanaler som vi har möjlighet till. Så vi gör ett intensivt informations- och kommunikationsarbete. Men jag tror också att vi behöver alla hjälpas åt att sprida informationen till bekanta, till våra anhöriga, hur man kan bete sig för att få en vaccination om man är i den åldersgruppen, säger vaccinsamordnare Magnus Thyberg.

Och hur bokar man – kan man enbart göra det via bank-id?

– Just nu är det så att man behöver använda appen Alltid Öppet för att boka in sig på vaccinationsmottagningarna. På vårdcentralerna så har man alla möjligheter att boka sig precis som vanligt.

Vad är din förklaring till att vaccineringen gått så långsamt i Region Stockholm?

– På det stora hela är ju förklaringen att vi får mindre vaccin eftersom vi har en ung och frisk befolkning. Om man inte har vaccin så är det svårt att hålla tempot. Men nu ser vi att vi får mer vaccin, och vi ser också att vi har en högre vaccinationstakt. Så det ser vi ju är väldigt positivt.

70-plussarna står på tur

Det vaccin som man nu haft god tillgång till är Astra Zenecas, som lagrats upp under den tid då vaccinet var satt på paus.

– Sedan ser vi att vi har några veckor då vi kommer få lite bättre leveranser än vi tidigare haft, och då blir det också en ökad takt för oss.

Härnäst kommer det bli 70-plussarna som erbjuds vaccin i Region Stockholm, och därefter personer som fyller minst 65 i år. Men när nästa steg tas är ännu inte bestämt.

Fotnot: Efter att artikeln publicerats meddelar Region Stockholms presstjänst att det fanns 5 993 vaccinationstider under påskhelgen, varav cirka 1 600 tider på långfredagens morgon var lediga. Sedan dess har bokningarna fyllts på, men det är oklart hur pass mycket. Vaccinationsmottagningarna som avses är Stockholmsmässan, Täby och ett mindre antal tider på Sabbatsberg.

ANNONS

25% rabatt på hela Ellos Collection! Fynda bland kappor, klänningar och mycket mer.

Extern länk från Ellos

Gå till rean

Publisert:

LÄS VIDARE

Emma Spak svarade på frågor om vaccineringarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronaviruset

Region Stockholm

Stockholm