Coronapandemin

Fem regioner trotsar FHM: ”Släppt på restriktionerna för tidigt”

Av: 

Hans Österman

NYHETER

Fem regioner trotsar Folkhälsomyndighetens lättnader kring barnidrott eller vad som är okej för vaccinerade.

Region Östergötland uppmanade på fredagen alla invånare till ”personlig lockdown”.

– Vi har ju framfört till Folkhälsomyndigheten att vi anser att man har släppt på restriktionerna för tidigt, säger Bengt Wittesjö, smittskyddsläkare i Blekinge, till Svenska Dagbladet.

I onsdags kom beskedet från Folkhälsomyndigheten: Barn och unga födda 2002 eller senare får spela matcher och delta i idrottstävlingar utomhus.

Sedan 16 april har FHM också mildrat restriktionerna för de som fått vaccin och låtit minst tre veckor passera. Då gäller bland annat att man får träffa friska människor ”från några olika hushåll och även inomhus” liksom att man får krama barn och barnbarn utan symtom.

Fem regioner trotsar dock Folkhälsomyndighetens lättnader genom skärpta lokala rekommendationer.

Smittskyddsläkaren: ”Behöver vänta”

Blekinge, Kalmar, Östergötland och Västernorrland har fortsatt stopp för tävlan inom ungdomsidrotten och för ökad rörelsefrihet för vaccinerade, rapporterar SvD.

Även Region Gävleborg har meddelat att matcher för barn och unga alltjämt är pausade.

– Först när smittläget förbättrats bör idrottsanläggningarna öppnas för enstaka matcher för barn och ungdomar, enligt de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten presenterade under onsdagen. I Blekinge behöver vi vänta med detta, eftersom smittspridningen är så hög här, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Bland annat Region Blekinge har egna lokala restriktioner.

Även gruppträning för vuxna bör vänta enligt Region Blekinge. Det gäller även om den sker utomhus.

– All träning för vuxna bör fortsatt ske enskilt och utomhus, tills vi ser att smittspridningen har avtagit.

För Svenska Dagbladet uppger Bengt Wittesjö att Region Blekinge framfört till FHM att ”man har släppt på restriktionerna för tidigt”.

– Det vet Folkhälsomyndigheten om, men vi har inte varit riktigt överens där.

Folkhälsomyndigheten har mildrat restriktionerna för de som vaccinerat sig.

Östergötland: ”Personlig lockdown”

Region Östergötland uppmanade på fredagen alla invånare till ”personlig lockdown” i två veckor, alltså till och med 14 maj.

– Vi behöver ett skärpt förhållningssätt som handlar om att stänga ner så mycket som möjligt av ens vanliga liv. Det är inte läge att blunda för det allvarliga läget vi befinner oss i. Det är inte läge att strunta i restriktionerna. Det är läge att ha pannben och följa restriktionerna, säger regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S).

I ett pressmeddelande uppger regionen specifikt att FHM:s lättnader för vaccinerade och kring ungdomsidrott inte gäller.

– Personlig lockdown gäller alla, även de som har haft covid-19 och har testat positivt eller har antikroppar. Endast en i familjen ska gå in i mataffären och fester med vaccinerade personer ska inte förekomma, säger Östergötlands smittskyddsläkare Britt Åkerlind.

Fyra regioner väljer att ha lokala restriktioner.

Västernorrland: Träna men inte tävla

I såväl Region Kalmar som Region Blekinge gäller de skärpta lokala restriktionerna till 16 maj. Region Västernorrland går steget längre och har utfärdat en särskild rekommendation om inställda ungdomsmatcher till och med 21 maj. ”Träna men inte tävla”, är devisen.

– Vid alla aktiviteter som samlar eller blandar grupper av människor kan coronaviruset spridas. Vi har i Västernorrland under en tid haft mycket hög smittspridning och vi måste komma till rätta med det. Därför avråder jag fortsatt från matcher och tävlingar, säger smittskyddsläkaren Hans Boman till regionens hemsida.

PODD Coronakatastrofens Indien

Aftonbladet Daily med Wolfgang Hansson, utrikespolitisk kommentator.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här


Jackpott – MIssa inte expertens system på Stryktipset – 13 miljoner i potten
Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Coronaviruset

Region Blekinge

Region Kalmar

Region Östergötland

Region Västernorrland

Folkhälsomyndigheten