Många nobbar Astra – "Vansinnig riskvärdering"

Av: 

TT

Det kommer larm om att många nekar att få Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.
Det kommer larm om att många nekar att få Astra Zenecas vaccin. Arkivbild.

Från flera håll i landet kommer signaler om att många äldre vägrar att ta Astra Zenecas vaccin.

– Det är en helt vansinnig riskvärdering de gör, säger överläkaren Maria Taranger, till Göteborgs-Posten.

I mitten av mars stoppades användningen av Astra Zenecas vaccin tillfälligt sedan det kommit ett antal rapporter om sällsynta biverkningar. Användningen återupptogs senare, men med rekommendationen om att vaccinet bara ska ges till personer som är äldre än 65 år.

Maria Taranger, som är överläkare och områdeschef för medicin, geriatrik och akutmottagning vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, vittnar om patienter som vänder i dörren när de får reda på vilket vaccin de ska få.

– I min verksamhet hade vi den här dagen planerat för 150 patienter över 65 år med diabetes som skulle vaccineras. Det var 20 som avbokade i förväg och sju som vände i dörren. En sade "jag vill inte dö" och vände direkt, säger hon till GP.

Flera håll i landet

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Region Västra Götaland, är medveten om motståndet till vaccinet.

– Det är ju fortfarande fler som säger ja. Samtidigt är det något som vi behöver ta ställning till, när folk tackar nej. Då får vi informera om att de får leta upp vaccinet själva i en senare fas, säger hon till tidningen.

Att äldre nekar att ta vaccinet förekommer på flera håll runt om i landet.

– Det förekommer i Värmland, men inte i någon större utsträckning, säger Jens Magnusson, pressansvarig för hälso- och sjukvårdsfrågor i Region Värmland, till TT.

"Beter sig otrevligt"

Även från Region Dalarna kommer larm om att en del vägrar att ta vaccinet.

– Det finns ett, tyvärr inte helt litet, antal personer som beter sig väldigt otrevligt mot vårdpersonal och där vårdpersonalen får ta emot näst intill hot, säger Roger Larsson, chefläkare i Region Dalarna, till P4 Dalarna.

I Region Stockholm finns också tecken på att vissa personer avstår från att ta vaccinet, rapporterar SVT Nyheter Stockholm.

Även i Region Västerbotten finns det folk som avstår, men de är få, enligt vaccinsamordnaren Ronny Lestander.

– På måndagen vaccinerades 1 000 personer. Fem personer gick därifrån när de erbjöds Astra Zenecas vaccin. Det är väldigt få, det är fråga om en halv procent, sade han till Västerbottens-Kuriren tidigare i veckan.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN