Blodproppar upptäckta redan under testerna av Janssen-vaccinet

Två fall av ovanliga blodproppar i hjärnan upptäcktes redan i Johnson & Johnsons försöksstudie av Janssen-vaccinet.

En av de drabbade deltagarna hade fått vaccinet, den andra fick placebo.

Det uppgav tillverkarens chefsläkare i ett möte med amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC på onsdagskvällen.

Vaccinet från Janssen, som ges i enbart en dos, pausades i USA i tisdags efter beslut från läkemedelsmyndigheten FDA. Orsaken bakom nödstoppet var att sex kvinnor som fått vaccinet drabbats av blodproppar i hjärnan i kombination med låga halter av blodplättar.

Det är samma typ av rubbningar i blodets koagulationssystem som tidigare kopplats till Astra Zenecas vaccin.

På onsdagen meddelade Folkhälsomyndigheten att användningen av Janssen-vaccinet pausas i Sverige redan innan den kommit igång. Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA ska utreda kopplingen till de misstänkta biverkningarna.

”Vi avvaktar nu EMA:s utredning och även information från USA, innan vi kan ta ställning till rekommendationerna i Sverige för Janssens vaccin. Fram till dess är rekommendationen att inte använda vaccindoserna”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Två fall av blodproppar upptäcktes i studien.
Två fall av blodproppar upptäcktes i studien.

45-årig kvinna död

Drygt sju miljoner amerikaner har hittills fått Janssens vaccin mot covid-19. En av de sex kvinnorna som drabbades av den misstänkta biverkningen har dött. Ytterligare fyra vårdas ännu på sjukhus. Det framgår av en tabell över de drabbades personerna som Johnson & Johnson visade för CDC på onsdagskvällen och som delats på Twitter av tidningen Boston Heralds medicinreporter.

Kvinnorna är i åldrarna 18 till 59 år. Den avlidna var 45 år gammal.

På mötet med CDC uppgav Johnson & Johnsons chefsläkare Aran Maree att ett sjunde misstänkt fall upptäckts och att företaget där väntar på mer uppgifter. Även det handlar om en kvinna.

Ampull med Jenssens vaccin.
Ampull med Jenssens vaccin.

Två fall redan i försöksstudien

Aran Maree berättade också att två fall av ovanliga blodproppar i hjärnan upptäcktes redan i Johnson & Johnsons egna vaccinförsök, rapporterar CNN. Båda hittades i den stora fas 3-studien där drygt 44 000 frivilliga deltog.

En av de drabbade deltagarna, en 25-årig man, hade fått vaccinet och fick blodproppen åtta dagar efter sprutan. Han hade även låga nivåer av blodplättar och drabbades av inre blödningar, framgår av Johnson & Johnsons tabell.

Den andra deltagaren, en 24-årig kvinna, hade fått placebo och drabbades av blodproppen efter mer än 50 dagar. Hennes nivåer av blodplättar var normala och hon drabbades inte av blödningar, visar tabellen.

Båda mannen och kvinnan har nu tillfrisknat. Johnson & Johnson fortsätter att leta efter fler misstänkta fall, uppgav Maree i mötet med CDC.

CDC beslutade efter mötet med Johnson & Johnson att vaccinet ska fortsätta att vara pausat i minst en vecka i väntan på fortsatt utredning.

Publisert:

LÄS VIDARE