Suezkanalen

Grävde loss fartyget – har inte fått betalt

Av: 

Elle Kari Karlsson

NYHETER

Bilden på den förhållandevis lilla grävmaskinen som försöker få loss jättefartyget Ever Given blev snabbt ett internetfenomen.

Men grävmaskinisten som satt bakom spakarna har fortfarande inte fått betalt.

Samma dag som fartyget fastnade fick grävmaskinisten Abdullah Abdel–Gawad, 28, ett meddelande från sin chef om att han omedelbart skulle bege sig till Suezkanalen, rapporterar Business Insider.

Bilden på den ensamma grävmaskinen som försökte få bort jätteskeppet blev snabbt en outtömlig källa för memes på sociala medier.

Men för 28-åringen var situationen inte lika rolig. Han beskriver åsynen av det grundstötta fartyget som skräckinjagande. 

– Se på storleken på fartyget och storleken på grävmaskinen, det är fullständigt skräckinjagande, säger han till tidningen.

När han ruckade på fartyget var har livrädd för att det skulle kantra för långt åt något håll. 

– Om det skulle falla över mig, skulle det vara adjöss med både mig och grävmaskinen, säger han till tidningen. 

Grävmaskinisten roades inte av att bli ett ofrivilligt internetfenomen. Det kändes som att alla bara gjorde narr av situationen, säger han. Däremot blev han motiverad av uppmärksamheten. Han beslutade sig för att bevisa att han ”absolut klarade av det”.

– Jag visste ju inte om fartyget skulle komma loss eller inte, och jag befann mig mitt i situationen. Det blev ett personligt mål. 

Foto: AP

21 timmar om dygnet

Efter ett par dagar anslöt ytterligare ett par grävmaskinister till platsen. Senare fick de hjälp av en stor internationell bärgningsinsats. Men som först på plats hade Abdel–Gawad inget annat val än att trotsa rädslan och gräva på. 

De jobbade 21 timmar om dygnet och hann knappt sova.

När Ever Given äntligen kom loss den 29 mars var de ”halvdöda av utmattning”, berättar Abdullah Abdel–Gawad.

Men de har fortfarande inte fått betalt för sin övertid.

När allt var över tog President Abdel Fattah el–sisi ett segervarv. ”Egyptierna har fått stopp på krisen trots den enorma tekniska komplexiteten”, skrev han i ett uttalande.

Men den tappre grävmaskinisten har knappt fått något officiellt erkännande för sin insats. Han bjöds visserligen in till hyllningsceremonin för de som fick loss skeppet. Men evenemanget hölls i en stad fyra timmar bort och han fick inbjudan en och en halv timme i förväg.

– Kanalmyndigheten klappar sig själva på ryggen och säger till sig själva vilket bra jobb de gjorde. Men utan en grävmaskinist hade fartyget aldrig rört sig ur fläcken, säger han till Business Insider.

Trots allt kommer Abdul-Gawad se tillbaka på de extraordinära dagarna med stolthet.

– Det är en prestation. För Egypten, men också för mig. Det här händer kanske en gång under en livstid. Det är något att vara stolt över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Grävmaskinisten Abdullah Abdel–Gawad, 28, bjöds in till hyllningsceremonin för de som fick loss skeppet, men fick 90 minuters förvaring – och var fyra timmar bort. Betalt för sin insats har han heller inte fått.

Foto: Privat
The Suez Canal situation has yielded some great meme templates. https://t.co/8JWkHkBwd1
Publisert:

LÄS VIDARE

Domstol: Fartyg beslagtaget efter Suezstoppet

ÄMNEN I ARTIKELN

Suezkanalen

Egypten

Sociala medier