Kristdemokraterna

Shekarabi: SD:s förslag en segregationsbomb

Av: 

TT

Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, säger att förslaget skulle drabba väldigt många barn i Sverige och öka barnfattigdomen. Arkivbild.
Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister, säger att förslaget skulle drabba väldigt många barn i Sverige och öka barnfattigdomen. Arkivbild.

NYHETER

SD:s nya förslag om att knyta bidrag till medborgarskap går i samma riktning som M och KD vill se.

Socialdemokraterna kallar förslaget en "segregationsbomb".

Sverigedemokraterna vill uppvärdera det svenska medborgarskapet och samtidigt göra Sverige ett mindre attraktivt land för asylinvandring.

Därför bör en utredning se över hur bidrag kan kopplas till medborgarskap. Det handlar bland annat om barnbidraget, bostadsbidraget och garantipensionen.

Både Moderaterna och Kristdemokraterna anser att SD är något på spåren.

– Det är samma andas barn. Vi har i flera år haft förslag som bygger på att man ska knyta bidragen till att man successivt jobbar in dem, alltså att man kvalificerar sig in i välfärden, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Han framhåller dock att den viktigaste kopplingen för att få ta del av bidrag är arbete. Problemet i dag är enligt Kristersson att för många lever på bidrag under för lång tid.

"Måste göras klokt"

KD-ledaren Ebba Busch blev inte så förvånad när partiledaren Jimmie Åkesson (SD) presenterade förslaget.

– Jag tycker kanske inte att SD:s utspel var så jättenytt jämfört med den linje de har haft tidigare. Vi tycker att medborgarskapet ska vara eftersträvansvärt men också möjligt att nå. Vi tycker inte att vem som helst ska ha tillgång till alla delar av vårt välfärdssystem.

Men att koppla bidrag till medborgarskap kan vara ett för långt steg, enligt KD.

– Man behöver göra det här på ett klokt sätt. Gör man det på ett felaktigt sätt riskerar man att permanenta en underklass. Vi måste ha ett system som både ställer krav men men samtidigt inte permanentar människor i fattigdom och utanförskap, säger Ebba Busch.

"Segregationsbomb"

Uppemot 150 000 barn kan bli utan barnbidrag med SD:s förslag, enligt beräkningar från socialdepartementet. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) reagerar starkt på detta.

– Det är en segregationsbomb, en barnfattigdomsbomb. Det är ingen liten förändring. Det här skulle drabba väldigt många barn i vårt land, barn som har rätt att bo i Sverige, som har uppehållstillstånd och som förväntas bo här och bli svenska medborgare så småningom.

Han kallar förslaget extremt och hävdar att barnfattigdomen skulle öka avsevärt.

– Det är en väldigt konkret förändring. Hur skulle vårt samhälle bli bättre av att betydligt fler familjer blir beroende av försörjningsstöd? Det finns inga positiva effekter av detta.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Kristdemokraterna