Röda Korsets sista anställda lämnar Nordkorea

Av: TT

Publicerad:
Militärparad i Pyongyang i Nordkorea den 20 november. Arkivbild.
Foto: Jon Chol Jin
Militärparad i Pyongyang i Nordkorea den 20 november. Arkivbild.

De sista utländska medarbetarna inom Internationella Rödakorskommittén (ICRC) i Nordkorea har lämnat landet.

Enligt organisationen är förflyttningen en del av utländska medborgares resor från det slutna Nordkorea, som dessutom har total lockdown på grund av coronapandemin.

Nordkorea har hittills inte rapporterat ett enda fall av covid-19. Regimen har genomfört omfattande och långtgående restriktioner för att stoppa spridning, i ett samhälle där den statliga repressionen redan är närmast fullständig.

ICRC:s internationella stab lämnade Pyongyang och arbetet i landet styrs istället från kontoret i Kinas huvudstad Peking, enligt biträdande områdeschefen i regionen, Graziella Leite Piccoli.

– Medarbetarna har genomfört sitt arbete i Demokratiska folkrepubliken Korea, och återvänder hem till sina familjer, säger hon och hänvisar till landets officiella namn.

ICRC-personalen tillhörde en grupp på ett 40-tal utländska representanter som lämnat landet; utländska biståndsorganisationers närvaro är numera minimal i landet.

Enligt WHO har Nordkorea identifierat 8 594 personer som haft virusliknande symptom, men ingen av dem har testat positivt för att ha smittats av coronavirus.

Publicerad: